zlato pod pritiskom usd

Tržište zlata pod pritiskom snažnog dolara

//
Categories

Dok se tržište zlata pod pritiskom američkog dolara suočava s prodajnim pritiscima, novo izvješće Svjetskog vijeća za zlato korekcije cijena stavlja u kontekst drugih kretanja na financijskim tržištima.

Tržište zlata je pod pritiskom snažnog dolara – do kada?

Iako je tržište zlata pod značajanim prodajnim pritiskom i nakratko je dosegnulo najniže razine u posljednje dvije godine, cijene još uvijek nisu premašile 10 postotni pad od početka godine.

Za usporedbu, vrijednosti burzovnih indeksa imali su puno veće padove. Indeks S&P 500 tako je izgubio 23% svoje vrijednosti, a tehnološki sektor je još teže pogođen. Indeks Nasdaq je pao za više od 30%. Jedini sektor koji je imao manji pad od zlata je širi robni indeks. U svom posljednjem izvješću, Juan Carlos Artigas, globalni voditelj istraživanja u Svjetskom vijeću za zlato, rekao je da bi s obzirom na enormni rast tečaja američkog dolara te rast prinosa na obveznice, očekivao još niže cijene zlata.

“Zapravo, zlato se drži mnogo bolje i od obveznica povezanih s inflacijom, kako u SAD-u tako i drugdje. Činjenica da je zlato imalo bolje rezultate od očekivanih, kad se sve uzme u obzir, dokaz je njegove globalne privlačnosti i nijansiranije reakcije na širi skup varijabli”, zaključio je Artigas.

Iako se očekuje da će Federalne rezerve nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa, Svjetsko vijeće za zlato smatra da se ciklus pooštravanja bliži kraju.

tržište zlata pod pritiskom

Tržište zlata je pod pritiskom snažnog dolara

Faktori potpore zlatu bit će izraženiji krajem godine

Cijene zlata nastavit će se boriti s rastućim kamatnim stopama. No, u Vijeću su optimisti po pitanju toga da će tržište zlata do kraja godine pronaći potporu.

“S obzirom na to koliko se pooštravanja već odvilo do sada, očekujemo da će se povećanja stopa usporiti. Tako će neki drugi čimbenici podrške zlatu dobiti važniju ulogu. Također, činjenica je da su druge središnje banke odlučnije u svojim političkim odlukama obrane svojih valuta. A to bi trebalo opteretiti američki dolar”, siguran je Artigas.

Potporu žutom metalu trebali bi pružiti i rastući recesijski rizici. Oni su potaknuti stezanjem monetarne politike središnjih banaka u cijelom svijetu. Podršku cijeni zlata pruža i potražnja središnjih banki koje nastavljaju diverzificirati svoju imovinu.

Investiranje u zlato uvijek je dobra odluka, osobito u kontekstu inflacije koja obezvrjeđuje novac. U Auro Domusu možete nabaviti proizvode investicijskog zlata prema vašim željama i mogućnostima. Osim na web stranici, sve što vas interesira o investicijskom zlatu odnosno zlatnicima i zlatnim polugama možete saznati i pozivom na broj telefona 0800/7372.

Feedback