cvrsta veza manja

Čvrsta veza zlata i inflacije

//
Categories

Čvrsta veza kretanja cijena zlata i stopa inflacije, duga čak 50 godina, objašnjena je u studiji Svjetskog vijeća za zlato.

Čvrsta veza zlata i inflacije: zlato je nezamjenjiva vrijednost u nesigurnim vremenima

Inflacija u eurozoni u rujnu je još ubrzala dosegnuvši 10 posto. To je nova najviša razina otkada je uveden euro. Inflacija se pokazala kao jedan od najrelevantnijih negativnih rizika s kojima se suočavaju ulagači. Cijene već mjesecima rastu, što znači da novac vrijedi sve manje. S druge strane, cijena zlata se u posljednjih 50 godina povećavala po prosječnoj stopi od preko 8 posto godišnje. To je povećanje vrijednosti i više nego dovoljna kompenzacija negativnih učinaka inflacije.

U kakvoj su vezi inflacija i cijena zlata? Povijesno gledano, zlato je općenito raslo, ili barem zadržavalo svoju vrijednost kada su tržišta opadala. Upravo u posljednjem periodu krize i visoke inflacije između 2008. i 2011.cijena zlata doživjela je veliki porast.

Prema studiji Svjetskog vijeća za zlato i korištenjem podataka od 1971. godine, zlato je u prosjeku donosilo 15% godišnje kada je inflacija bila viša od 3%. Kada je bila ispod te stope, godišnji prinosi bili su nešto viši od 6% godišnje. Pomnija analiza usporedbe kretanja stope inflacije i cijene zlata pokazuje da u kraćem periodu nisu uvijek jasno korelirane. No dugoročno, ta je veza prilično čvrsta. Mnogi analitičari smatraju kako bi, da nije povijesno jakog dolara, i sada cijene zlata trebale biti više. Sve naznake govore da će se visoka inflacija nastaviti, a gospodarstvima prijeti i recesija. Zbog toga su mnogi investitori zabrinuti a burzovni indeksi su u padu više od 20% od početka godine.

Čvrsta veza zlata i inflacije

Čvrsta veza zlata i inflacije, dugoročno gledano, ustanovljena je u istraživanju Svjetskog vijeća za zlato. U periodima inflacije, prinosi na zlato još više rastu.

Kada cijene dionica padaju, cijene zlata rastu

To je još jedan razlog zašto je zlato sigurno ulaganje. Prinosi na zlato u odnosu na dionice obično su obrnuto proporcionalni, što znači da kada cijene dionica padaju, cijene zlata obično rastu.      U doba inflacije uvijek postoji mogućnost da svoju likvidnu imovinu zaštitimo od gubitka vrijednosti. Imućniji ulagači svoj papirnati novac mogu zaštiti ulaganjem u robu odnosno proizvode čija cijena raste. No, ulaganje u, primjerice, pšenicu, naftu ili zemni plin za veliku većinu građana teško je ostvariva mogućnost. Za razliku od toga, ulaganje u investicijsko zlato dostupno je svima.

Dugoročnim ulaganjem u zlato, globalni rast cijena mat će puno manji efekt na vašu imovinu. Naravno, cijena investicijskog zlata i srebra varira, ali trend na dulje staze je prilično jasan. Početkom dvijetisućitih godina, zlato je na tržištu vrijedilo tristotinjak američkih dolara za uncu. Danas ta unca zlata  vrijedi oko 1700 dolara.

Auro Domus, vodeći hrvatski centar zlata pored velikog izbora proizvoda investicijskog zlata, nudi i mogućnost savjetovanja sa svojim stručnjacima.  Nazovite besplatan broj 0800/7372 ili pišite na info@aurodomus.hr kako biste dobili odgovore na sva pitanja vezana uz ulaganje u investicijsko zlato i srebro.

Feedback