shutterstock 132309353

Što je lom zlato i koliko vrijedi u poslovnicama za otkup zlata

/
Posted By
/
Categories

Lom zlato je često naveden među predmetima koje otkup zlata dobro plaća. Radi se o terminu koji „oduvijek“ postoji u zlatarskoj industriji. No, mnogim građanima ipak je nepoznanica. Stoga ga vrijedi podrobnije objasniti.

Lom zlato obuhvaća široku paletu predmeta

Ovaj često korišteni termin zapravo je skraćenica. Puni naziv je „lomljeno zlato“. Pa je jasno da sam naziv služi kao najbolje objašnjenje njegovog značenja. Naime, ta sintagma ne označava vrstu predmeta, već njegovo – stanje. Obuhvaća predmete koji su slomljeni ili na drugi način neupotrebljivima. Ukratko, one zlatne predmete koji više nemaju uporabnu vrijednost.

Visoka isplata za otkup zlata

Lom zlato i dalje je vrijedno – slomljena narukvica postigla je cijenu od 10.000 kuna!

Lom zlato obuhvaća potrgani, oštećeni ili demodirani nakit, ali i satove, zlatnike te druge zlatne predmete koji više ne mogu služiti svrsi s kojom su napravljeni. Umjesto toga, koriste se kao sirovina. Taljenjem i rafiniranjem prerađuju se u čisto zlato, koje se kasnije koristi u proizvodnji novog nakita, investicijskog zlata ili za industrijske svrhe.

Koliko vrijedi lomljeno zlato

Iako su predmeti koji spadaju pod lomljeno zlato izgubili svoju uporabnu vrijednost, to nema utjecaja na vrijednost koju će za njih ponuditi Auro Domusova poslovnica za otkup zlata. Na besplatnoj procjeni oni će postići jednaku cijenu kao i sasvim novi nakit. Naime, otkup zlata zanima samo udio zlata u predmetu (tzv. čistoća ili karataža zlata). Po tim se paramterima, usklađenima s burzovnom cijenom zlata, računa otkupna vrijednost predmeta.

Dakle, za izračun vrijednosti lom zlata važno je koliko su predmeti teški te koliko čistog zlata u sebi sadrže. Najčešće se radi o 14-karatnom nakitu. To znači da u svakom gramu takvog nakita ima 58,5 posto zlata. Nije rijetkost da naizgled stari i „bezvrijedni“ nakit postiže visoke cijene u Auro Domusovom otkupu zlata. Sličan slučaj dogodio se nedavno, kada je potrgana narukvica klijentu donijela čak 10 tisuća kuna!

Feedback