taljenje zlata

Otkup zlata: Cijena, prerada i druge zanimljivosti

/
Posted By
/
Categories

Kada se u razgovoru kao tema pojav otkup zlata, cijena je najčešće glavno pitanje. Koliko vrijedi zlato koje posjedujem? Nažalost, na to je pitanje ujedno i najteže odgovoriti. Iznos isplate koju ćete dobiti u poslovnici za otkup zlata ovisi o brojnim faktorima. Najvažniji je pritom karataža zlata. Karat je mjera koja izražava udio zlata u nekom predmetu. Izražava se kao 1/24 ukupne mase zlata. Dakle, 1 karat znači da predmet u svojoj masi sadrži udio zlata od 1/24. Najčešće se otkupljuje nakit od 14 ili 18 karata. To znači da je udio zlata u nakitu 58,5 ili 75 posto.

Što se događa s otkupljenim zlatom

Kada je u pitanju otkup zlata, cijena koju postiže investicijsko zlato uvijek je veća od one koju postiže nakit. Dva su razloga za to. Jedan je činjenica da su poluge investicijskog zlata gotovo 100 posto izrađene od čistog zlata. Točnije, najčešće je udio zlata 99,99 posto, odnosno 999/1000. Samim time, gram poluge investicijskog zlata vrijedi znatno više od grama 14-karatnog nakita. Drugi razlog jest da investicijsko zlato predstavlja gotov proizvod, kojim se dalje može trgovati, pod uvjetom da je očuvan na odgovarajući način. Dakle, da ima sigurnosni zaštitni omot (blister) ako se radi o manjim polugama, odnosno certifikat i/ili serijski broj ako se radi o većim polugama.

Kod lomljenog zlata proces nakon otkupa bitno je drugačiji. Stari nakit, zlatni zubi, zlatni satovi i drugi predmeti koji spadaju u lom zlato otkupljuju se kao sirovine. Zato ih je nakon otkupa potrebno i preraditi. To rade rafinerije u kojima se, na visokim temperaturama i uz pomoć kemijskih procesa, zlato odvaja od ostalih metala i prerađuje u kulgice, žice, limove i druge predmete izrađene od čistog zlata. Oni se nakon toga mogu ponovo koristiti u industriji, zlatarstvu ili proizvodnji investicijskog zlata.

Otkup zlata, cijena i ekološki značaj

Proces je to koji prate brojne zanimljivosti. Recimo, zlato se intenzivno koristi u industriji. No, radi se o malim količinama. Tako treba više od osamdeset računala kako bi se izdvojio gram čistog zlata. A kolika je zlato vrijedno pokazuje i informacija da se u nekim slučajevima procesuiraju i odjeća te zaštitna oprema zaposlenika uključenih u proces rafiniranja, kako bi se „uhvatile“ sve čestice zlata…

Inače, dobro je znati kako je otkup zlata, zapravo, ekološka aktivnost. Naime, rudarenje spada među industrije koje najviše zagađuju okoliš. Otkup i recikliranje zlata često smanjuje potrebu za rudarenjem i predstavlja čišći i efikasniji način dolaska do vrijedne sirovine.

Zanimljiva je i informacija da se može utvrditi gdje se nalazi više od 85 posto zlata iskopanog kroz povijest. To je također pozitivna stvar koju donosi otkup zlata, cijena zlatnih proizvoda koja uvjetuje potrebu „vođenja računa“ o predmetima od ovog skupog metala, ali i ekonomski značaj plemenitih metala.

Feedback