Trenutacna cijena zlata

Trenutačna cijena zlata i stanje tržišta: Isplati li se kupiti investicijsko zlato

/
Posted By
/
Categories

Trenutačna cijena zlata varira između 1.825 i 1.850 dolara za uncu. To je pozicija u kojoj tržište plemenitih metala ima razloga za optimizam. Ali i za skepsu. S jedne strane, zlato je prebrodilo korekciju koja je trajala četiri tjedna i „izvuklo“ se s privremenog dna prema željenoj razini od 1.900 dolara za uncu. S druge strane, lider sektora plemenitih metala ima poteškoća probiti granicu od 1.850 dolara za uncu što bi moglo ukazati na probleme unutar sektora. Drugim riječima, zlato ima prostora kretati se „prema gore“, ali i „prema dolje“.

SAZNAJ VIŠE >> Što utječe na cijenu zlata? Efekt cjepiva za COVID-19

Investitori koji su na vrijeme kupili investicijsko zlato imaju razloga biti zadovoljni s 2020. godinom. Prije točno godinu dana, unca zlata vrijedila je oko 400 dolara manje nego danas. To je rast od gotovo 30 posto u svega 12 mjeseci. Hoće li ulagači koji se danas odluče za kupovinu zlatnih poluga biti jednako zadovoljni na zimu 2021. godine?

Trenutačna cijena zlata

Nekoliko je argumenata u korist potvrdnog odgovora na to pitanje. Jedan je sezonalni karakter kretanja cijena zlata i srebra. Ustaljeni obrazac kaže da investicijsko zlato najnižu cijenu uglavnom postiže u studenom. Nakon toga, nastavlja se rast do kraja veljače, kada zlato često doseže privremeni „plato“.

Trenutačna cijena zlata 2

Trenutačna cijena zlata pokazuje da je ovaj plemeniti metal i dalje “vruća roba”

Drugi argument je komplicirana politička i gospodarska situacija u svijetu. Povećana nesigurnost dovodi do traženja sigurnih investicija, a zlato spada među najsigurnija ulaganja. Iako se predsjednička utrka u SAD-u „smirila“, otvoreno je pitanje hoće li demokrati osvojiti i Senat te tako učvrstiti sve poluge vlasti. Ukoliko ne uspiju na izborima u Georgiji, Joe Biden imat će nesigurne dvije godine svog mandata na čelu države. S druge strane Atlantika, drama između Europske unije i Britanije daleko je od završetka. Iako je rok za razvod 31. prosinca, dvije strane daleko su od dogovora i „tvrdi Brexit“ sve je izgledniji. To će značiti velike probleme u financijskim i gospodarskim sektorima. I posljedično veću političku i gospodarsku neizvjesnost.

Analiza tržišta

Ne treba zanemariti niti izrazito negativan utjecaj koji COVID-19 ima na gospodarske aktivnosti. Sve više zemalja kreće prema potpunom zatvaranju. To će imati drastične posljedice na ekonomiju. Iako je optimizam oko cjepiva „srušio“ vrijednost zlata i srebra, vrlo brzo realnost je pokazala da će do trenutka u kojem možemo reći da je pandemija koronavirusa iza nas proći mjeseci, možda i godine. Pitanje je koliko brzo će se gospodarstvo oporaviti od posljedica. Odgovor na to pitanje odredit će i koliko će visoko cijena zlata „skočiti“.

SAZNAJ VIŠE >> Zašto je zlato toliko vrijedno?

Trenutačna cijena zlata stabilna je već duže vrijeme. S jedne strane ta stabilnost je pozitivna. S druge strane, ona možda ukazuje na zasićenje tržišta plemenitih metala. Istovremeno, značajan dio sredstava usmjerava se prema kriptovalutama. Bitcoin je na rekordnim visinama i privlači sve više interesa javnosti. Međutim, to ne bi trebao predstavljati veći problem za tržište zbog relativno malog udjela kriptovaluta u globalnim investicijskim ciklusima. Ali i zbog izrazito velike likvidnosti koja omogućava ulaganje i u rizičnije i u sigurnije opcije.

Feedback