cijena investicijskog zlata

Cijena investicijskog zlata u 2021. mogla bi nadmašiti lanjski rekord

/
Posted By
/
Categories

Cijena investicijskog zlata prošle godine dosegnula je povijesni rekord. Premašila je značajno psihološku granicu od 2.000 dolara za uncu. Jedna unca na vrhuncu je vrijedila 2.063 dolara. Snažan rast vrijednosti učinio je 2020. godinu najboljom za zlato u povijesti. Ali, ako je vjerovati stručnjacima, 2021. godina bit će još i bolja!

Zlato je zabilježilo izvanredan početak godine. Prvog dana trgovanja, cijena investicijskog zlata skočila je za čak 50 dolara po unci. Tako je unca zlata premašila iznos od 1.940 dolara. Djelomično je to posljedica relativno „slabog“ američkog dolara. No i u eurima je cijena zlata porasla više od 2,1 posto u jednom danu, što je značajan skok vrijednosti.

Cijena investicijskog zlata nastavlja rasti

Prema predvianjima analitičara, cijena investicijskog zlata nastavit će rasti u (n)ovoj godini. Iako je uspjeh s pronalaskom cjepiva za COVID-19 zaustavio rast plemenitih metala krajem prošle godine, ostaje činjenica da je pandemija snažno potresla svjetsko gospodarstvo. Stoga se i tijekom 2021. godine očekuju poremećaji na tržištu, a nesigurnosti dovode do interesa za ulaganjem u investicijsko zlato i srebro.

Slab dolar diže cijenu investicijskog zlata

Ed Moy, nekadašnji ravnatelj američke državne kovnice US Mint, za MarketWatch je kazao kako očekuje kratkoročni rast zlata zbog ekonomskih posljedica drugog vala pandemije. Istaknuo je porast broja zaraženih i preminulih osoba. Jednako tako, ukazao je i na nepoznanicu i strah koje donosi novi soj virusa otkriven krajem prošle godine.

Inflacija diže vrijednosti zlatu

Moy smatra da će posljedice koronavirusa, ali i promjene na političkom planu, pojačati ekonomske poticaje u SAD-u. Posljedica će biti jačanje pritiska na američki dolar i porast vrijednosti plemenitih metala.

Poznati analitičar Peter Hug slaže se da će inflacija dovesti do povećanja cijena zlata i srebra. Njegove riječi potvrđuju i drugi stručnjaci, pa tako pojedine banke u svojim izvješćima najavljuju cijene zlata iznad 2.300 dolara po unci. Srebru se također predviđa sjajna godina. Početkom siječnja cijena mu je porasla na 27,46 dolara. Analitičari ističu da je realno da se ona u kratkom roku popne iznad razine od 30 dolara za uncu, dok neki smatraju da niti 40 dolara za uncu nije previsoko postavljena „letvica“.

Feedback