Inflacija

Štednja u inflaciji: kako sačuvati vrijednost imovine?

//
Categories

Štednja u inflaciji, ukoliko se radi o novčanoj štednji, u pravilu znači gubitak vrijednosti vašeg novca. Niske kamatne stope na oročene depozite uz efekt inflacije smanjuju kupovnu vrijednost novca. Kako možete spriječiti gubitak vrijednosti imovine u kontekstu nastupajuće inflacije?

Štednja u inflaciji

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u travnju se godišnja stopa inflacije  povećala na 2,1 posto, što je najviša razina od kolovoza 2018. To znači da vaših 100 kuna sada realno vrijedi 2 kune manje. U SAD-u godišnja stopa inflacije u svibnju je već prešla 4%! Inflacija polako zahvaća mnoga tržišta – sektor prijevoza, nekretnine, temeljne sirovine u prehrambenoj industriji, metale… Rast cijena se prelijeva na potrošačka dobra masovne potrošnje. Problem je globalnog karaktera a neki ekonomski stručnjaci smatraju da bi rast cijena mogao biti još izraženiji  u maloj i otvorenoj ekonomiji poput hrvatske. Inflacija “jede” vrijednost novca. Za istu količinu novca možemo kupovati sve manje. Dodatno, kamate na oročenu štednju u banci jako su niske, a na to se, kao i na profite nastale ulaganjem u investicijske fondove i dionice, plaća  porez. Ima li štednja u inflaciji onda uopće smisla?

Isplativa štednja u okolnostima inflacije ipak je moguća. Ulaganje u investicijsko zlato puno je isplativije od čuvanja novca u banci ili kod kuće. U zadnjih 20-ak godina cijena zlata povećavala se po prosječnoj stopi od preko 8% godišnje. To je povećanje vrijednosti i više nego dovoljna kompenzacija negativnih učinaka inflacije. Ni kupovina zlatnih poluga, pločica i zlatnika, niti prihod od njihove prodaje nisu oporezivi. Također, zlato je vrlo likvidno –  po potrebi se vrlo brzo može pretvoriti u novac.

štednja u inflaciji

U razdoblju inflacije zlato najbolje čuva vrijednost

Investiranje u zlato – investiranje u sigurnost

Povijest je pokazala kako je zlato uvijek bila dobra investicija, osobito u kriznim vremenima. U razdobljima inflacije, kad novac gubi svoju vrijednost, zlato je čuva. Navika je građana Hrvatske da svoju imovinu drže u novčanom obliku, u banci ili kod kuće. No sve ih veći broj uviđa potrebu za diverzifikacijom svoje imovine. U Auro Domusu možete, sukladno svojim mogućnostima i željama, odabrati neke od brojnih proizvoda investicijskog zlata i srebra. Ulažite pametno, sačuvajte vrijednost svoje imovine!

 

Feedback