Zlatnik 10 Kruna 3.38g 18.95mm

U dolasku

Zlatnik 10 Kruna 3.38g 18.95mm

256,27 

* Cijena vrijedi za jednokratno plaćanje
Dostava nije uključena u cijenu


Otkup: 208,22 €

U dolasku

SKU: 37 Kategorije: ,

Opis

(Münze Österreich) 900/1000 AUSTRIJA

Gratis ekskluzivna ambalaža i certifikat o autentičnosti

Zlatna kruna prvi je službeni kovani novac Austro-ugarske monarhije. U uporabi je od 1892. godine. Tada je ovo carstvo uvelo zlatni standard u svoju monetarnu politiku. Ranije, tijekom druge polovice 19. stoljeća koristio se zlatni gulden. No, njegova namjera bila je primarno standardizacija valute sa članicama Latinske monetarne unije.
Isprva su kovani zlatnici u vrijednosti 10 i 20 kruna. Puno veći zlatnik od 100 kruna izdan je povodom dijamantnog jubileja cara Franje Josipa 1908. godine. Zlatnik od 10 kruna prestao se kovati 1910. godine. No, na njegovoj poleđini ipak se navodi 1912. godina, kada je prestalo izdavanje svih vrijednosti zlatnih kruna.
Austrijska kovnica Münze Österreich u vlasništvu je središnje banke ove države. Jedna je od najstarijih kovnica u svijetu. Prvi puta u službenim povijesnim zapisima spomenuta je 1371. godine. No, povijest joj je oko dva stoljeća duža. Uz njen postanak veže se zanimljiva priča. Na povratku s Križarskog rata, Richard Lavljeg srca zarobljen je u Austriji zbog ranije uvrede prema vojvodi Leopoldu V. Richard je svoju otkupninu platio s 15 tona srebra. Leopold je odlučio od tog srebra iskovati novčiće, čime je pokrenuta povijest kovnice u Beču. Uz zlatnike, Münze Österreich proizvodi austrijske kovanice eura, kao i komemorativne medalje. Auro Domus službeni je partner kovnice Münze Österreich u Hrvatskoj.

 

Dodatne informacije

Dimenzije

Dimenzije pakiranja

Država

Finoća

Materijal

Proizvođač

Težina (g)

Feedback