shutterstock 692278882

Povijesni trenutak: Dosegnuta je najviša cijena zlata ikada

/
Posted By
/
Categories

Najviša cijena zlata ikada u povijesti dosegnuta je prošlog tjedna. Vrijednost unce zlata premašila je razinu od 1.900 dolara prvi puta od 2011. godine. I nakon toga plemeniti metali nastavili su rast. U ponedjeljak ujutro cijena zlata bila je iznad 1.940 dolara za uncu. Prema analizi stručnjaka, treba očekivati da zlato uskoro prijeđe i „granicu nemogućeg“, odnosno cijenu od 2.000 dolara za uncu.

Nevjerojatan rast srebra

Kako bi se ova cijena dodatno stavila u perspektivu, treba napomenuti da se radi o vrtoglavom rastu. Naime, od ožujka do danas vrijednost investicijskog zlata je porasla više od 30 posto! No, još brže od zlata raste njegov „jeftiniji rođak“ – srebro. Posljedica je to relativnog povećanja razlike u vrijednosti dva metala.

Uobičajen omjer jest da gram zlata vrijedi oko 70 grama srebra. No, ove godine omjer je iznosio i 100:1 u korist zlata. Stoga valja očekivati i nastavak ubrzanog rasta srebra koje hvata „odbjeglo“ zlato. Srebro je prebacilo vrijednost od 24 dolara za uncu prvi puta u 7 godina. I doseglo neke stvarno „nestvarne“ brojke. U prošlom tjednu poraslo je 18 posto. A od ovogodišnje najniže cijene u ožujku ogromnih 94 posto!

Najviša cijena zlata

Dosad najviša cijena zlata u povijesti ostvarena je prije devet godina. Tada je gospodarska kriza bila na vrhuncu. Znači li ovaj novi nezaustavljiv rast zlata da se povijest ponavlja? Svi „sastojci“ su prisutni. Prvi je nestabilna gospodarska situacija uz krizu uzrokovanu virusnom pandemijom. Niti prije koronavirusa gospodarstvo nije bilo na „stabilnim nogama“. Nakon povijesnog rasta burzovnih indeksa očekivao se oštar pad. Dodatne otegotne okolnosti za svjetsko gospodarstvo su Brexit i trgovinski rat SAD-a i Kine.

S tehničke strane, ulazimo u područje „neistraženog“. Teško je govoriti o obrascima kretanja cijena kada su probijeni svi rekordi. No, stručnjaci smatraju kako nema razloga da se tijekom aktualnog „booma“ cijena ne podigne iznad 2.000 dolara za uncu te stabilizira na toj razini. To bi značilo novu stepenicu za jesenji rast koji bi do kraja godine mogao doseći i 2.500 dolara za uncu.

Feedback