isabela

Kako je otkup zlata financirao najveće otkriće u svjetskoj povijesti

/
Posted By
/
Categories

Otkup zlata danas donosi stotine, tisuće, pa i na desetke tisuće kuna brojnim hrvatskim građanima. No, znate li da je to djelatnost koja je prisutna stoljećima? Štoviše, znate li da je otkup zlata financirao jedno od najvećih povijesnih otkrića? Radi se o pothvatu Kristofora Kolumba. Koji je, tražeći Indiju, nabasao na kontinent koji će se s godinama razviti u najmoćniju svjetsku gospodarsku silu. Ameriku.

Kolumbo i otkup zlata

Gdje je u toj priči otkup zlata? Na samom početku. Naime, Kolumbo je, želeći dokazati da je zemlja okrugla i da će ploveći na zapad stići do Indije, financiranje svog ne osobito jeftinog poduhvata pokušao dogovoriti s vladarima Portugala, Francuske i Engleske. Svi su ga odbili…

No, više sreće imao je kod španjolske kraljice Izabele. Ona je – kako priča kaže – prodala kraljevsko zlato i svoj nakit, kako bi financirala riskantno Kolumbovo istraživanje. U konačnici, svi znamo, nagrađena je prilično izdašno: ne samo zlatom i bogatstvom s novog kontinenta, već i vječnim mjestom u svjetskoj povijesti.

Što je sve otkup zlata financirao…

Eto, nekome je otkup zlata financirao novi televizor, ili čak auto, a kraljici Izabeli donio je – Ameriku… I slavu koja će trajati dok taj kontinent „ne potone u more“. Ova priča inspirirala je i Auro Domusovu reklamu za otkup zlata, realiziranu u atraktivnoj kratkoj crtanoj formi.

Feedback