shutterstock 668787001

Rast cijene zlata nastavlja se bez usporavanja

/
Posted By
/
Categories

Rast cijene zlata i srebra nastavlja se bez naznake usporavanja. Zlato je prošli tjedan zabilježilo novi skok vrijednosti, prvi puta završivši tjedan s cijenom iznad 1.800 dolara za uncu. Već početkom novog tjedna nastavljeno je daljnje povećanje vrijednosti plemenitih metala. Tako je zlato prebacilo i „tehničku granicu“ od 1.821 dolara za uncu, prvi puta od rujna daleke 2011. godine. Ukoliko zlato „probije“ i nešto slabiju razinu otpora na 1.830 dolara za uncu, analitičari mu prognoziraju uspon do 1.900 dolara za uncu. To bi značilo i „lov“ na povijesne rekorde vrijednosti.

Srebro je apsolutni hit tržišta

Srebro je, pak, apsolutni trenutačni „hit“ tržišta plemenitih metala. Jeftiniji „rođak“ zlata samo u jednom danu, jučer, povećao je vrijednost za visokih 3 posto. Uz završnu cijenu od 20,33 dolara prvi puta u četiri godine unca srebra „prebacila“ se iznad psihološke granice od 20 dolara. Prema tehničkoj analizi stručnjaka, srebro sada ima „otvoren“ put prema vrijednosti do 21,30 dolara gdje se može susresti s novim „uzlaznim otporom“.

Rast cijene zlata se nastavlja

Prognoze za daljnji rast cijene zlata su povoljne. Prema analizama stručnjaka za tržište plemenitih metala, razlozi su dvostruki. S jedne strane radi se o „tehničkom“ kupovanju, temeljenog na matematičkim modelima. Prema njima zlato i srebro imaju visok potencijal rasta vrijednosti. S druge strane, fundamentalna analiza također pokazuje povoljne okolnosti za više cijene plemenitih metala. Fundamentalna analiza u obzir uzima globalna kretanja. Tu spadaju ekonomske i gospodarske slike, potencijalnih nesigurnosti ili krize te druge faktore koji mogu utjecati na „smjer“ tržišta.

Naravno, za svjetska tržišta trenutačno je ključan utjecaj korona-krize. S obzirom da je virusna pandemija izrazito negativno utjecala na gospodarski rast i unijela nemir među investitore, logično je da se oni okreću sigurnoj imovini u koju, prvenstveno, spadaju plemeniti metali.

Feedback