shutterstock 359352695 scaled

Potencijal rasta cijene zlata: smanjite rizik ulaganja

//
Categories

Potencijal rasta cijene zlata mogao bi biti značajan, zaključili su stručnjaci banke Credit Suisse analizirajući stanje na tržištu. Stoga sugeriraju kupnju ovog plemenitog metala, osobito imajući na umu zaštitu imovine od inflacije. Cijena ovog plemenitog metala narasla je ovaj tjedan  1% i trenutno vrijedi 1823 USD za uncu.

Potencijal rasta cijene zlata: Credit Suisse preporučuje ulaganje u zlato

U fokusu ulagača ovoga su tjedna bili i važni američki makroekonomski podaci. Nakon dvodnevne sjednice američke središnje banke (FED-a), njegovi su čelnici poručili da nastavljaju voditi poticajnu monetarnu politiku i da se oporavak gospodarstva nastavlja. Predsjednik FED-a Jerome Powell je izjavio kako očekuje dodatno poboljšanje situacije na tržištu rada prije ukidanja poticajnih mjera. Mjere su uvedene početkom 2020. godine kao odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa. “Inflacija je narasla dosta iznad očekivanih 2%, a nije dostignuta puna zaposlenost” – izjavio je Powell. Rekao je i kako, barem kratkoročno, očekuje dodatne inflacijske pritiske. Na ovo je tržište odmah reagiralo skokom cijene zlata.

Da zlato ima potencijal rasta ustvrdili su i analitičari jedne od najvećih svjetskih banaka, Credit Suiss-a. Prema modelu ove banke, cijena zlata ovisi o prinosu TIPS-a (Treasury Inflation-Protected Securities) odnosno indeksiranih državnih obveznica koje ulagače štite od rasta potrošačkih cijena. U posljednje vrijeme cijena zlata zaostaje za padom prinosa TIPS-a (trebala bi biti veća za 5%).  Analitičar Andrew Garthwaite zaključuje: što se više investitora boji rizika od inflacije, to će vjerojatno željeti kupiti više zlata kao zaštitu od inflacije. Uzevši u obzir i prognozu kretanja tečaja dolara i stanje američkog deficita, model banke sugerira potencijal rasta cijene zlata od 7%.

potencijal rasta cijene zlata

Cijena zlata ima potencijal rasta

Ulaganje u zlato  – sigurno ulaganje

Vremena pred nama nisu sasvim sigurna – pandemija još nije gotova, a inflacija se povećava. Ulaganje u zlato je jedan od najboljih načina očuvanja vrijednosti imovine. Auro Domus nudi mogućnost povoljnog i jednostavnog investiranja: u web trgovini Auro Domusa možete pronaći veliki izbor zlatnika i zlatnih pločica i kupiti ih iz udobnosti Vašeg doma. Ulaganje u zlato sigurno je ulaganje!

 

Feedback