shutterstock 1825368224 scaled

Blagi rast cijene zlata – u fokusu je sigurnost

//
Categories

Blagi rast cijene zlata na tržištu posljednjih dana može se objasniti nešto sporijim gospodarskim oporavkom u SAD-u, većom potražnjom te oprezom u vezi novog soja koronavirusa. Cijena ovog plemenitog metala trenutno je prešla vrijednost od 1800 dolara za uncu.

Blagi rast cijene zlata uslijed povećane potražnje i želje za sigurnošću

Nakon pada sredinom lipnja, cijena zlata se stabilizirala, a zadnjih se dana čak nalazi i u blagom rastu. Rast vrijednosti zlata praćen je i rastom cijene srebra koje trenutačno vrijedi 26,75 dolara za uncu. To je najviša vrijednost u posljednja tri tjedna.

Rast cijene posljedica je slabljenja američkog dolara, nešto lošijih podataka o zaposlenosti u SAD-u te povećane potražnje za plemenitim metalima. Podaci za lipanj su, naime, pokazali kako se stopa nezaposlenosti u SAD-u približila razini od 6% što je više od očekivanog. To pokazuje kako se američko gospodarstvo ipak ne oporavlja prebrzo te se smanjuje  mogućnost pooštravanja monetarnih mjera FED-a. To pak znači da se kamate još neko vrijeme neće podizati. Analitičari ukazuju i na povećanu potražnju  za zlatom od strane nekih država. Srbija, Tajland i Gana zadnjih su dana povećali svoje zlatne rezerve, a bilježi se i porast potražnje za zlatom u Indiji. Cijenu zlata  prema višim vrijednostima “gura” i pojačani oprez investitora oko širenja novog soja koronavirusa. Ne zna se koliko novi epidemijski val može zakomplicirati gospodarski oporavak. Oprez nalaže i valjajuća inflacija jer se ne može sa sigurnošću reći u kojoj je mjeri ona samo prolazna, tranzitorna.

Cijena zlata je zadnjih dana u blagom rastu

Hoće li se nastaviti pozitivan trend kretanja cijene zlata?

Zlato ima potencijal rasta ukoliko američka centralna banka nastavi  s vođenjem popustljive monetarne politike i prinosi na obveznice ostanu na istim razinama. Također, cijenu mogu još podizati sezonska cikličnost, rast inflacije te potencijalni problemi koje uzrokuje novi val koronavirusa. Što to znači za obične građane? Dugoročno, uvijek je dobro dio imovine čuvati u zlatu.  Auro Domus Vam omogućuje da Vaše staro zlato u nekoj od naših brojnih poslovnica  zamijenite za investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga ili zlatnika. Investicijsko zlato možete kupiti i iz udobnosti Vašeg doma putem web trgovine.

 

 

 

 

Feedback