Zlatne poluge graf

Politička nesigurnost jača zlato: Povratak na rekordne razine

/
Posted By
/
Categories

Politička nesigurnost jača zlato. Poznata je to činjenica već desetljećima. U situacijama nesigurnosti, investitori se odlučuju za sigurna ulaganja, među kojima su na prvom mjestu plemeniti metali. Dok se ne smiri politička situacija, nije jasno kakav će ona utjecaj imati na tržišne tokove. Stoga je pametno sredstva „spremiti“ u „najbolji sef“. Onaj zlatni.

Zašto politička nesigurnost jača zlato

Investicijsko zlato i srebro snažno rastu upravo u vremenima krize i nestabilnosti. Prvenstveni razlog je potražnja investitora. Tako se cijena može značajno promijeniti samo u jednom danu. A u roku od svega nekoliko mjeseci skočiti i za tridesetak posto. No, s druge strane, zlato je i izuzetno kvalitetna dugoročna investicija. Gledajući od 70-ih godina prošlog stoljeća, zlato je davalo prosječan godišnji prinos veći od osam posto. Takva razina povrata investicije spada u „znanstvenu fantastiku“ za većinu ulaganja.

Gram zlata: Zašto je zlato toliko vrijedno

Zlato u lovu na nove rekorde…

Dakle, ako smo utvrdili da politička nesigurnost jača zlato, onda ne čudi što je cijena ovog plemenitog metala snažno porasla prošlog tjedna. Upravo tada svjedočili smo turbulentnoj borbi za vjerojatno najmoćniju poziciju u svijetu. Onu američkog predsjednika. Dugo je trajala neizvjesnost oko rezultata izbora. A i sada, kada je jasan pobjednik, upitno je kako će se Joe Biden postaviti prema tržištu. Naime, pod pritiskom mlađeg i „ekstremnijeg“ krila stranke, politički veteran možda će biti prisiljen uvesti neke naoko radikalne mjere u ograničavanju ekonomskih sloboda i uravnoteženju imovinskih nejednakosti.

Što to znači za plemenite metale

Cijena zlata prošlog tjedna porasla je za 4 posto. Snažan rast konsolidiran je početkom ovog tjedna. A stručnjaci očekuju i nastavak tog trenda. Predviđa se povratak zlata iznad razine od 2.000 dolara za uncu. To je povijesni rekord koji je zlato oborilo ovog ljeta. Trenutačna cijena zlata iznosi oko 1.955 dolara za uncu. Srebrom se trguje za oko 26 dolara za uncu.

Sljedeće razdoblje donosi moguće nemire, nastavak političke i pravne borbe za predsjedničku poziciju. Uz slabi dolar i neizvjesne gospodarske mjere nove administracije. Analitičari ističu da se radi o izuzetno plodnom tlu za nastavak rasta vrijednosti plemenitih metala.

Feedback