gold 1633073 1280

Unca zlata – Što znači i koliko grama sadrži

/
Posted By
/
Categories

Unca zlata na rekordnoj je razini. Tijekom proteklih mjeseci često se moglo čitati ovakve naslove u domaćim i svjetskim medijima. Vrijednost unce zlata, doista, prvi puta premašila je razinu od 2.000 dolara. No, ova informacija mnogima koji ne prate tržište zlata bila je nedovoljno jasna. Naime, unca kao mjera ne postoji u europskom metričkom sustavu. Koristi se prvenstveno u SAD-u. Sve češće diljem svijeta zlato se izražava u gramima i lokalnim valutama. No, kako je mjera „unce u dolarima“ još uvijek dominantna na svjetskom tržištu zlata, korisno je znati što ona znači.

Kakva unca zlata?

Prije svega, treba razjasniti o kojoj se unci radi. Kada su u pitanju plemeniti metali, ne koristi se „standardna unca“ koja iznosi 28,34 grama. Umjesto nje, u uporabi je teža, trojska unca (en. Troy ounce). I ona nije povezana s antičkom Trojom… Pretpostavlja se da je ova mjera težine prvi puta korištena u sjeverozapadnoj Francuskoj. Gradić iz kojeg potječe zove se Troyes. Tamošnja unca pojavila se u Srednjem vijeku. Bila je ekvivalent 480 „zrna“ ili 20 „penija“. Preračunato u današnje mjere, jedna unca zlata iznosi točno 31.1034768 grama.

Trojska unca zlata sadržavala je 480 “zrna”!

Dio povjesničara smatra kako je povijest ove mjere i duža. Prema njima, ona datira iz rimskih vremena. Rimljani su standardizirali svoj monetarni sustav koristeći brončane poluge koje su se mogle „razbiti“ u 12 komada nazvanih „uncia“. Svaka uncia težila je 31,1 gram.

Good Delivery Bars

Zbog svojeg povijesnog značaja, unca zlata i dalje ima uporabu u industriji. Posebice za kovnice izvan Europe koje i dalje „štancaju“ poluge i zlatnike upravo dimenzija 1 unce. Kod europskih kovnica taj običaj polako nestaje, pa se pridržavaju „standardnih“ mjera od 10, 20 ili 50 grama. No, značaj unce zlata prisutan je i kod nacionalnih zlatnih rezervi. Standardna poluga koju drže centralne banke iznosi 400 trojskih unci, odnosno 12,4 kilograma. One su poznate kao Good Delivery Bars.

Feedback