Omikron soj i gospodarstvo

Omikron usporava gospodarski oporavak

//
Categories

Omikron usporava gospodarski oporavak – zaključak je brojnih analitičara vezano uz pojavu ovog nova soja koronavirusa. Tržište je reagiralo padom cijena dionica nakon što je izvršni direktor Moderne upozorio da bi postojeća cjepiva mogla biti manje učinkovita protiv omikrona. Što to znači za gospodarski oporavak i kretanje inflacije?

Analitičari se slažu: soj omikron usporava gospodarski oporavak

Dok svijet iščekuje što će znanstvenici u idućim tjednima saznati  i objaviti o opasnosti koju  predstavlja omikron soj korona virusa,
burzovni analitičari upozoravaju da će ta neizvjesnost vjerojatno i dalje utjecati na ponašanje investitora i kretanja na svjetskim tržištima.

Po prvim saznanjima o pojavi ovog soja, europski su indeksi pali više od tri, a američki više od dva posto. Podaci o inflaciji za studeni u eurozoni pokazuju da je dosegnula 4,9 posto, što je više od očekivanja analitičara. Ekonomski utjecaj pandemije koja ne jenjava u Europi je očigledan. Njemačka maloprodaja u listopadu, za koju su ekonomisti očekivali da će se oporaviti nakon pada od 1,9% u rujnu, razočarala je dodatnim  padom od 0,3%. U padu je i indeks menadžera nabave, vodeći ekonomski indikator sektora proizvodnje, gradnje i usluga. Pad se bilježi već četvrti mjesec zaredom.

U Americi također sa zabrinutošću prate inflatorna kretanja ali i novu epidemiološku nevolju.  Jerome Powell, čelni čovjek FED-a, izjavio je kako se inflacija više ne može nazivati tranzitornom. “Rizik od postojane inflacije sve je veći” – zaključio je, dotakavši se i novog Omikron soja koronavirusa. Istaknuo je kako novi soj predstavlja negativne rizike za zapošljavanje i gospodarski rast te može ojačati i produljiti trajanje inflacije.

Omikron usporava gospodarski oporavak

Omikron soj koronavirusa usporava gospodarski oporavak, slažu se analitičari

Ulaganje u zlato – sigurno ulaganje

Nakon što je kliznula s razina na kojima se nalazila sredinom studenog (najviših u zadnjih 5 mjeseci), cijena zlata kreće se u rangu između 1770 i 1800 dolara za uncu.  Ostaje za vidjeti kako će se dalje kretati obzirom na inflaciju, FED-ovu najavu ubrzavanja tempa smanjenja poticaja ali i pojavu novog Omikron soja.

Ulaganje u investicijsko zlato znači zaštitu vrijednosti imovine u turbulentnim razdobljima. Zlato je uvijek predstavljalo sigurnu luku i dugoročno čuvalo odnosno čak i povećavalo vrijednost. Na web stranici Aurodomusa pronađite široku paletu proizvoda investicijskog zlata, a možete nas i posjetiti u nekoj od naših poslovnica diljem zemlje.

 

 

 

Feedback