Liberty Head 20 dollar gold piece 1869 1

Crni petak na tržištu zlata

//
Categories

Crni petak na tržištu zlata nastupio je 24. rujna 1869. Tog su dana investitori panično počeli povlačiti svoje uloge u zlato ubrzavši još više strmoglavi pad cijene. Sve je bila posljedica špekulativne igre nekoliko investitora. Smatra se da se tada prvi put počeo koristiti izraz “Black Friday”.

Crni petak na tržištu zlata: rezultat manipulacije cijenom

Kada je nakon nakon američkog građanskog rata Ulysses S. Grant preuzeo dužnost predsjednika, gospodarstvo SAD-a bilo je u prilično lošem stanju. Grant ga je pokušao oporaviti smanjenjem ponude “zelenih novčanica”, odnosno papirnatih dolara. To je činio prodajom zlata iz riznice  kako bi se otplatio državni dug, stabilizirao dolar i tako potaknulo gospodarstvo.

Investitori Jay Gould, James Fisk i Abel Corbin su se, između ostalog, bavili i ulaganjem u zlato. Kako se Corbin oženio sestrom predsjednika Granta, poduzetnom trojcu je pala na um ideja kako se brzo i lako obogatiti koristeći taj važan kontakt. Skovali su plan kako zaraditi dobivanjem povlaštenih informacija i manipulirajući cijenom zlata. Ishodovali su imenovanje čovjeka od svog povjerenja u vladinu riznicu, odnosno ministarstvo financija. On im je dojavljivao vladine odluke vezane uz tržište zlata. Znali su kada će i koliko zlata vlada prodavati što im je omogućilo špekulativne zarade.

Razotkrivanje urote i panika na burzi

Gould, Fisk i Corbin počeli su masovno kupovati zlato. Potom su nagovorili predsjednika da ne otkupljuje zlato iz riznice, kako bi mu potom cijena narasla. To im je i uspjelo – baš kako su planirali, cijena zlata je skočila. Zarade su bile enormne. No njihova je konspiracija ubrzo otkrivena. Predsjednik Grant, bijesan zbog ove zavjere, odmah je naložio prodaju zlata iz državne riznice i kupnju obveznica. Bilo je to u petak, 24. rujna 1869. g. U roku od nekoliko minuta cijena zlata se strmoglavila i nastupila je panična rasprodaja. Mnogi ulagači su uzimali zajmove za kupnju zlata, a bez novca za otplatu uslijedila je serija bankrota. Pale su i cijene dionica na Wall streetu a SAD se još dugo financijski oporavljao. Ova turbulentna događanja postala su poznata kao “crni petak” i to se smatra prvim spominjanjem ovog naziva.

Crni petak na tržištu zlata

“Crni petak” ili “Black Friday” naziv je događanja od petka 24. rujna 1869. na njujorškoj burzi zlata

Sigurno ulaganje u zlato danas

Zlato je bilo  traženo i mnogo ranije, kao što je izuzetno jako traženo i danas. Cijena zlata je zadnjih desetljeća u konstantnom rastu. Zlato je vrlo isplativa dugoročna investicija i predstavlja izvrsnu zaštitu imovine od inflacijskih pritisaka.

Investicijsko zlato možete najpovoljnije nabaviti u Auro Domusu, najvećem hrvatskom trgovcu plemenitim metalima. Široku ponudu zlatnika i poluga pogledajte na našem web shopu ili posjetite neku od brojnih poslovnica u svim krajevima Hrvatske.

 

 

Feedback