Zlato 100 g 8 12 2021

Cijena zlata između gospodarskog optimizma i straha

//
Categories

Cijena zlata između dviju silnica  –  gospodarskog optimizma i globalne nesigurnosti, stabilizirana je u relativno uskom rasponu. Zadnjih se dana kreće od 1750 do 1900 dolara za uncu.

Cijena zlata između optimizma i pesimizma

Na cijenu zlata istodobno djeluju faktori rasta kao i pritisci na niže vrijednosti. Analitičari pokušavaju predvidjeti trendove, no zadnjih je dana tržište prilično mirno. Ovo relativno zatišje na tržištu zlata rezultat je međusobno poništavajućih utjecaja. S jedne  su strane rast dolara i prinosa na američke državne obveznice dolara što pritišće cijenu zlata. Istodobno, ulagače zabrinjava rast inflacije, pojava novog Omikron soja koronavirusa te geopolitičke napetosti između Ukrajine i Rusije. Sezonalna potražnja za fizičkim zlatom smanjuje se u Indiji dok se očekuje porast potražnje u drugom velikom tržištu – Kini. Utjecaj na kretanje cijene zlata krajem tjedna imat će i podaci indeksa potrošačkih cijena (CPI indeks) za studeni. Srednjoročno, financijski stručnjaci Standard Chartered-a predviđaju porast cijene zlata na 1825 dolara za uncu do kraja godine te rast do 1875 dolara u prvom kvartalu 2022.g.

Cijena zlata između

Cijena zlata je konsolidirana u uskom rasponu između 1770 i 1790 USD za uncu

Zlato kao sigurna luka

Zlato predstavlja sigurnu luku u vremenima krize i neizvjesnosti te je, poput svih plemenitih metala,  izuzetno  traženo. Ono u razdoblju inflacije izvrsno čuva vrijednost dok je kapital u vidu štednih oročenja gubi.  Neovisno o previranju cijene zlata i drugih plemenitih metala, ulaganje u zlato uvijek je pametno, zbog dugoročne koristi. Vremena pred nama su puna nedoumica – pandemija još nije gotova, a inflacija se povećava. Stoga je investiranje u zlato jedan od najboljih načina očuvanja vrijednosti imovine.
Auro Domus nudi mogućnost povoljne i jednostavne kupnje zlata, oslobođenog od PDV-a. U web trgovini Auro Domusa možete pronaći veliki izbor zlatnika i zlatnih pločica i kupiti ih iz udobnosti Vašeg doma. Većina artikala investicijskog zlata dostupna je za dostavu već idućeg dana. Možete posjetiti i neku od naših poslovnica diljem Hrvatske ili zatražiti savjet na besplatnom broju telefona 0800/7372.

Feedback