shutterstock 1825368224 scaled

Cijena zlata pozitivno je reagirala na objavu FED-a o inflaciji i kamatama

//
Categories

Cijena zlata pozitivno je reagirala na objavu Središnje banke SAD-a  kako je došao kraj ultra labavoj monetarnoj politici. Od jučer je cijena skočila za više od 1,5% i trenutno jedna unca vrijedi oko 1788 USD.

Cijena zlata pozitivno je reagirala na odluku FED-a o zaoštravanju monetarne politike

Središnja banka SAD-a najavila je nekoliko oštrih poteza koji su iznenadili analitičare. U studenom je smanjila iznos mjesečnih kupovina državnih obveznica za 15 milijardi dolara. U prosincu je otkup još prepolovila, a sad je najavila da će ga od početka sljedeće godine dodatno srezati. Banka time okončava program poticaja uveden 2020. s ciljem pružanja podrške gospodarstvu u borbi s pandemijskom krizom.

Kada krajem zime ili u rano proljeće program kvantitativnog ublažavanja bude završen,  FED predviđa podizanje kamatnih stopa. One su, naime, ostale nepromijenjene. Kako pokazuju projekcije, zbog visoke inflacije iduće godine FED očekuje povećanje kamatnih stopa u čak tri navrata.

Problem inflacije posebno je istaknut u priopćenju: “Neravnoteže ponude i potražnje povezane s pandemijom i ponovnim otvaranjem gospodarstva nastavile su pridonositi povišenoj razini inflacije”. FED je  tako naglo povećao svoje izglede za inflaciju za 2021., povećavši ih na 5,3 posto s prethodno projiciranih 4,2 posto.

Cijene zlata na ove su vijesti porasle u četvrtak po europskom vremenu, dok je dolar izgubio na vrijednosti. Cijena je u odnosu na srijedu skočila za preko 1,5%, i približila se vrijednosti od 1790 USD za uncu.

cijena zlata pozitivno je reagirala

Cijena zlata pozitivno je reagirala na najavu američkog FED-a o zaoštravanju monetarne politike

Ulaganje u zlato  – sigurno ulaganje

Vremena pred nama dosta su turbulentna – pandemija još nije gotova, a inflacija se povećava. Ulaganje u zlato je jedan od najboljih načina očuvanja vrijednosti imovine. Auro Domus nudi mogućnost povoljnog i jednostavnog investiranja: u web trgovini Auro Domusa možete pronaći veliki izbor zlatnika i zlatnih pločica i kupiti ih iz udobnosti Vašeg doma. Ulaganje u zlato sigurno je ulaganje!

—————-

Feedback