cijena pada potraznja raste scaled

Niža cijena zlata potiče rast potražnje

//
Categories

Niža cijena zlata potiče rast potražnje – trenutačan je sukus događanja u svijetu plemenitih metala. Isto vrijedi i za srebro, zaključak je konferencije o globalnim kretanjima tržišta plemenitih metala London Bullion Market Association-a.

Niža cijena zlata potiče rast potražnje

Tržišta plemenitih metala suočavaju s problemima globalne ponude i neviđenom potražnjom, kažu podaci analitičara koje su iznijeli na ovom međunarodnom skupu.  Upravo je fizička potražnja za zlatom i srebrom dominirala raspravom na ovogodišnjoj konferenciji. Sudionici očekuju da će globalna neizvjesnost biti glavni okidač potražnje za investicijskim zlatom i u idućoj godini, a vjerojatno i u prvoj polovici 2024. g. Za to vrijeme, bilježe se rekordni tokovi zlata u azijske zemlje. To značajno utječe na globalne lance opskrbe, koji se još uvijek nalaze u fazi oporavka od globalne pandemije uzrokovane epidemijom koronavirusa.

Naime, nakon dvije godine tržišnih poremećaja, Kina ponovno potvrđuje svoju dominaciju na tržištu zlata rekordnim uvozom u posljednjih nekoliko mjeseci. Prema očekivanjima, isporuke zlata u Kinu bi ove godine trebale premašiti priljeve iz 2018. godine. Indija također bilježi izuzetno visoke razine uvoza plemenitih metala. Uvoz srebra je, primjerice, ove godine će dosegnuti rekordnu razinu od 10.000 tona. To je dvostruko više od prosječnog godišnjeg uvoza zabilježenog u posljednjih nekoliko godina.

“Maloprodajnu potražnju za zlatom i srebrom pokreće strah” – smatra Terry Hanlon, predsjednik tvrtke Dillon Gage Metals. Ulagači su u potrazi za sigurnom imovinom jer je globalna neizvjesnost i dalje velika. “Potrošači se stvarno boje vlastitih valuta i to je ono što će sve više dinamizirati tržište.” – zaključio je.

Niža cijena zlata potiče rast potražnje

Prilika za povoljnu kupnju zlata

Dok je za zlatom i srebrom zabilježena značajna fizička potražnja,  slabije investicijske aktivnosti u “papirnato zlato” i dalje dominiraju cijenom. Tome doprinose sve više kamatne stope i snaga američke valute, što cijenu guraju u silaznom smjeru. Međutim, neki analitičari na LBMA konferenciji upozorili su da investitori ne bi trebali zanemariti fizičku potražnju čak i kad ona ima mali utjecaj na cijene. Uostalom, niža cijena znači i dobru priliku za kupnju.

U Hrvatskoj najpovoljniju kupnju fizičkog, investicijskog zlata nudi Auro Domus. Možetega naručiti i kupiti uz nekoliko klikova u našem web shopu ili posjetiti neku od brojnih poslovnica širom zemlje. Ukoliko vas zanimaju informacije vezane uz investicijsko zlato, dostupnost ili uvjete kupnje, obratite se za savjet našim stručnjacima. To je moguće učiniti i pozivom na besplatan broj telefona 0800/7372.

.

Feedback