shutterstock 536623408

Nevjerojatan rast zlata: Cijena unce ‘probila’ 2.000 dolara

/
Posted By
/
Categories

Nevjerojatan rast zlata dogodio se u proteklih nekoliko mjeseci. Da ste prije godinu dana tvrdili da će unca ovog plemenitog metala vrijediti više od 2.000 dolara, tržište bi vas ismijalo. Štoviše, čak niti usred pandemije nije izgledalo da će zlato i srebro „dobiti krila“. Nakon početnog rasta, cijene su pale. U veljači je zlato bilo nadomak 1.700 dolara za uncu. Sredinom ožujka „resetiralo“ se ispod 1.500 dolara. Svega desetak posto iznad istog datuma godinu dana ranije.

‘V’ obrazac

Sredinom ožujka činilo se kao da je „situacija pod kontrolom“. Uvedene su mjere protiv širenja koronavirusa. Uvedene su mjere za gospodarstvo. Izglasana je pomoć za građane. Burze su se oporavljale. Djelovalo je kao da će oporavak ekonomije ići u skladu s „V“ obrascem. Nagli pad i brzi oporavak.

No, umjesto ekonomiji, to se dogodilo zlatu. Korekcija sredinom ožujka i nezaustavljiv rast nakon toga. Koji je pogurao uncu zlata do dosad neviđenih visina. I iznad „nemoguće granice“ od 2.000 dolara za uncu.

Nevjerojatan rast zlata

Nevjerojatan rast zlata – Čak 35 posto u godinu dana!

Tako se cijena zlata početkom ovog tjedna kretala oko razine od 2.030 dolara za uncu. To je rast od 35 posto u godinu dana. Porasla je i cijena srebra. Unca ovog plemenitog metala kreće se između 28 i 29 dolara. To je gotovo dvostruko više nego godinu dana ranije.

Razlozi za snažan rast cijene zlata su poznati. Radi se o kombinaciji loše ekonomske globalne slike, trgovinskih ratova među vodećim gospodarskim silama i pandemiji koja je razotkrila sve mane globalnog biznisa i „blokirala“ brojne ubičajene ekonomske procese. Rezultiralo je to eksplozijom nezaposlenosti u SAD-u i drugim zemljama, snažnim padom BDP-a diljem svijeta, ali i zabrinutošću investitora za vlastitu imovinu. Stoga je logično da su se okrenuli zlatu. Naime, plemeniti metali smatraju se najsigurnijim ulaganjem.

Nevjerojatan rast zlata

No, pitanje je do kada će investicijsko zlato rasti? Trend je gotovo isključivo uzlazan proteklih godinu dana. Analitičari smatraju da to neće ubrzo stati. Jednako kao što kriza nije dosegnula svoj vrhunac, tako nije ni cijena zlata dosegnula svoj maksimum. Uz moguće kratkoročne korekcije, kako pojedini investitori budu koristili visoke cijene zlata za prodaju dijela svojeg portfelja, stručnjaci očekuju nastavak rasta zlata. Sve više upućenih vjeruje da će zlato dosegnuti barem 3.000 dolara za uncu. Bank of America tu je prognozu iznijela još pred 4 mjeseca. Povećali su 18-mjesečnu prognozu sa 2.000 na 3.00 dolara za uncu. Razlog? ‘FED ne može tiskati zlato’.

I to je, ukratko, osnova tržišne privlačnosti koja objašnjava nevjerojatan rast zlata. Vrijednost novca pada. A ništa nije otpornije od – plemenitih metala.

 

Feedback