zlato financ manje

Financijske prednosti zlata

//
Categories

Zlato ima određene financijske atribute koji ga čine vrlo vrijednim u usporedbi s drugim metalima, robom ili papirnim valutama. Donosimo jedinstvene financijske prednosti zlata kojima se ne može pohvaliti ni jedna druga roba na tržištu.

Koje su financijske prednosti zlata?

Kao predmet ulaganja, zlato spada u dugotrajnu imovinu. Ono bi trebalo biti važan dio diverzificiranog portfelja svakog ulagača. Iako cijena zlata u kratkom roku može padati i oscilirati, ono uvijek zadržava svoju vrijednost na dugi rok. Zaslugu za to nose brojne financijske prednosti koje imaju vlasnici ovog prestižnog metala.

Zlato ima neograničeni rok trajanja, dok se, primjerice, papir za izradu novčanica troši. Povremeno ga je potrebno zamjenjivati novim, što stvara trošak. Uz trajnost, velika prednost zlata je i  postojanost. Po ovoj se karakteristici zlato razlikuje od nekretnina koje s vremenom propadaju i zahtijevaju konstantna ulaganja. Nadalje, zlato ne može biti tiskano i olako pušteno na tržište – od pronalaska u rudniku do proizvodnje prosječno prođe desetak godina. Upravo zato zlato ne izaziva inflaciju poput tiskanja novca čemu rado pribjegavaju središnje banke.
Izuzetno korisna osobina zlata je i ta da ono ne može biti falsificirano. Korištenje tehnologije kod metode provjere lako će prepoznati lažno zlato.

financijske prednosti zlata

Financijske prednosti zlata brojne su, a zlato služi kao univerzalna svjetska “moneta”

Zlato kao novac

Zlato je visoko likvidna imovina, što znači da se lako pretvara u gotovinu. To je univerzalna “moneta” svugdje u svijetu. Ono je i lako prenosivo, što zahvaljuje vrijednosti “visoke gustoće”. U maloj volumenskoj i težinskoj mjeri može se nalaziti vrlo visoka vrijednost. U džepu hlača, poput mobitela ili kutije cigareta, možete nositi kilogram zlata vrijedan 55.000 eura! Žuti metal lako je djeljiv u slučaju potrebe za prodajom manje količine, za razliku od dragog kamenja koji pri tom jako gube na svojoj vrijednosti. Posjedovanje zlata vrlo je diskretno – samo vlasnik odlučuje s kim će podijeliti tu informaciju i kako će ga čuvati.

Ulaganje u zlato može se koristiti kao zaštita od rizika na tržištu dionica, te ono tako  u razdobljima dugoročnog pada cijena dionica (medvjeđe tržište) bolje obavlja funkciju zaštite od rizika nego u razdobljima dugoročnog rasta cijena dionica, odnosno tijekom bikovskog tržišta.

Mudro je imovinu diverzificirati kupnjom fizičkog zlata  i smanjiti izloženost inflaciji. U web trgovini Auro Domusa  možete pronaći veliki izbor zlatnika, zlatnih pločica i poluga te ih kupiti iz udobnosti Vašeg doma. Više informacija o ulaganju u investicijsko zlato možete dobiti na besplatnom broju telefona 0800/7372.

Feedback