cellular 4599956 1280 1

Zablude o zlatu: Najgluplji i najzabavniji komentari čitatelja

/
Posted By
/
Categories

Zablude o zlatu na društvenim mrežama gotovo da su češće od točnih informacija. Iznimka nije niti Facebook stranica Auro Domusa. Iako među komentatorima ima onih koji su pokazali visoku razinu znanja o tržištu plemenitih metala, mnogo je i onih koji… Pa, baš i nisu. Nije se pritom radilo o manjku znanja, jer upravo educirati i zainteresirati posjetitelje naših stranica i jest cilj ovih tekstova. No, ovdje je problem bio u tvrdoglavom vjerovanju u zablude usprkos činjenicama.

Poluga od 14 karatnog zlata… Vrijedna 60 tisuća eura?!

Zlato je vrijedno. Zlato je osobito vrijedno posljednjih godinu dana. U kojima je premašilo sve povijesne rekorde. No, ipak, to nije razlog da se zanosimo ekstremnim idejama. Jedan naš čitatelj dozvolio da ga entuzijazam ponese. Pa je zaključio kako “poluga od 14 karatnog zlata” vrijedi 60 tisuća eura. Što je daleko od istine. Cijena poluge od 1 kilograma investicijskog zlata dostupna je u našem webshopu. Cijena se stalno ažurira u skladu s vrijednošću zlata na svjetskim burzama. Ali u svakom je slučaju daleko od 60 tisuća eura. Pritom, radi se o poluzi od najčišćeg zlata, udjela 999/1000. Proizvodi od 14 karata imaju udio zlata 585/1000. Odnosno oko 41,5 posto manje nego investicijsko zlato. Dodatno, poluge se ne proizvode od 14 karatnog zlata. Već samo od 24-karatnog. Kratak komentar pun zabluda naveo je jednog drugog čitatelja da komentatoru ponudi “nemoralnu ponudu” – prodat će mu polugu od 14 karatnog zlata za 50.000 eura. Ma i za 40.000 eura… Jedini problem jest – gdje pronaći takvu nepostojeću polugu?

Genijalan poslovni plan

Kada cijena zlata poraste, potakne to mnoge “poduzetnike” na maštarenje. Tako je jedan od komentatora sa svima, poptuno besplatno, podijelio genijalan poslovni plan. Za zaradu na zlatu treba ga jeftino kupiti u JAR-u, prošvercati u Europu i prodati skupo. Na stranu što je to nelegalna poslovna aktivnost. Problem je i u tome što je potpuno nemoguća. Svi vodeći trgovci zlatom imaju brojne i sofisticirane načine zaštite od krivotvorenja. Od X-ray uređaja do baza podataka sa serijskim brojevima. Ali, zlato ima globalnu vrijednost. Što znači da u Južnoafričkoj republici vrijedi jednako koliko i u Hrvatskoj ili SAD-u. I na zlato se ne plaća porez, što dodatno destimulura sivu ekonomiju. Ukratko, trošak švercanja bio bi veći od zarade na švercanom zlatu.

Vanzemaljska alkemija

Ovo je… Pa, teško je opisati. Najbolje je pročitati. U svakom slučaju, nadamo se da je komentator u zabludi. A za svaki slučaj, pozdravljamo naše kozmičke velevladare.

Zablude o zlatu i probavi

Nakon objave svakog teksta o cijeni zlata, barem troje ljudi objavi kako zlato nije jestivo. Neki idu toliko daleko da kažu da bi rado mijenjali pet kilograma zlata za pet kilograma krumpira. Ili pet litara vode u pustinji. Ponudili smo obaviti razmjenu usred Sahare, no nisu se javili da potvrdimo detalje transakcije. Ali, evo da riješimo i tu zabludu. Zlato jest jestivo. Postoje restorani koji nude zlatni steak. No, daleko se više isplati čuvati ga kao investiciju.

 

 

 

 

Žuto, bijelo… Zeleno?

Zablude o zlatu koje se šire komentarima znaju biti frustrirajuće, ali i zabavne. No, ponekad se “zalomi” i jedan genijalno duhoviti komentar koji nas obori s nogu. Najbolji takav primjer jest komentar na tekst u kojem smo objašnjavali da bijelo i žuto zlato imaju jednaku cijenu.

 

 

 

Feedback