shutterstock 42862111

Kretanje cijene zlata trenutačno je vrlo volatilno

/
Posted By
/
Categories

Kretanje cijene zlata izrazito je volatilno proteklih dana i tjedana. U srpnju je cijena dosegla povijesni vrhunac. Tada je vrijednost zlata bila viša od 2.000 dolara po unci. Prošli tjedan zlato je zaključilo s vrijednošću od oko 1.860 dolara za uncu. Radi se i dalje o visokoj cijeni. Ipak, pad u odnosu na rekordnu vrijednost je značajan. Radi se o više od 150 dolara po unci. U relativnom iznosu to je oko 8 posto tadašnje cijene. Najveću „zaslugu“ za to ima protekli tjedan, u kojem je cijena pala za 5 posto. Trenutačno zlato ima najnižu vrijednost u protekla dva mjeseca.

Zlato ‘drži’ cijenu u eurima

Pad cijene zlata koji se na njujorškoj burzi dogodio prošlog tjedna nije se snažno odrazio na europsko tržište plemenitim metalima. Posljedica je to činjenice da je jedan od ključnih razloga za korekciju zapravo jačanje američkog dolara koji je dugo vremena bio na niskoj razini. U eurima, cijena zlata je u protekla dva mjeseca korigirana za oko 3 posto. Trenutačna vrijednost je oko 1.600 eura za uncu.

Vrijednost investicijskog zlata

Kretanje cijene zlata dugoročno ima pozitivan trend

Valutni „šok“ jačanja dolara tek je jedan razlog korekcije cijene zlata na američkom tržištu. Činjenica je da su zbog izrazitog rasta cijena u proteklim mjesecima brojni investitori držali značajne profite u plemenitim metalima. Točnije, aktualna vrijednost bila je puno viša od one po kojoj su kupili zlato. U trenutku kada je zbog rasta dolara krenula korekcija zlata, dio njih odlučio se „isplatiti“ taj profit. No, zlato je izdržalo negativni test s granicom iznad 1.840 dolara za uncu. Tehnički gledano, to pokazuje kako je rast zlata u proteklim mjesecima imao fundamentalnu podršku. Točnije, nije rezultat špekulacije. Već realno održava gospodarsko stanje u svijetu.

Daljnje kretanje cijene zlata

Makroekonomske okolnosti nisu se promijenile. Štoviše, geopolitička i ekonomska slika svijeta dodatno se komplicira. SAD čekaju burni i neizvjesni izbori. UK i EU ulaze u dramatično razdruženje, možda i bez dogovora. A posljedice epidemije COVID-19 još uvijek nisu jasne.

Stručnjaci stoga očekuju kako će kretanje cijena zlata u sljedećim tjednima biti i dalje volatilno. No, kako je generalni trend izrazito pozitivan. Primjerice, analitičari sirovina u tvrkti Capital Economics prošli tjedan objavili su izvještaj u kojem su povisili očekivanje od zlata ove godine. Prema njima, cijena bi trebala doseći 2.000 dolara za uncu. A do kraja 2021. popesti se na minimalno 2.100 dolara za uncu. Ukoliko se ova procjena ostvari, to bi moglo ukazati da je aktualni pad cijene dobra prilika za povoljniju kupnju zlata.

Feedback