shutterstock 626612345 scaled

Povećana kupovina zlata i dedolarizacija

//
Categories

Povećana kupovina zlata od strane središnjih banaka jedna je od posljedica financijskih sankcija zapada Rusiji. Uz to, Rusija očekuje da će se banke, osobite one u Aziji i na Bliskom istoku, sve više okretati dolaru alternativnim valutama.

Povećana kupovina zlata i okretanje drugim valutama – rezultat financijskih sankcija Rusiji

U izvješću o financijskoj stabilnosti Ruske središnje banke navodi se kako se očekuje povećanje potražnje za zlatom. Rusija naime smatra da će druge središnje banke, posebno one u Aziji i na Bliskom istoku, kupovati više zlata te da će za potrebe deviznih pričuva umjesto američkog dolara i eura preferirati druge valute, poput kineskog juana. Stoga se predviđa smanjenje uloge dolara i eura kao rezervne imovine. “U pozadini ovih globalnih promjena moguća su razdoblja povećane volatilnosti na svjetskim tržištima, što će doprinijeti rastu kamatnih stopa.” – navode iz ruske banke.

Jače okretanje stabilnoj imovini poput zlata odvija se u kontekstu zapadnih sankcija protiv Rusije i  mogućih zapljena ruskih rezervi. Još je u travnju, Ruska središnja banka objavila kako je  početkom ove godine još više smanjila svoju izloženost američkim dolarima, dodajući da ima dovoljno juana i zlata. Prema posljednjim podacima MMF-a, Rusija je krajem siječnja držala gotovo 2300 tona zlata. To je čini petim najvećim suverenim vlasnikom zlata na svijetu.

Povećana kupovina zlata

Povećana kupovina zlata od strane središnjih banaka mnogih zemalja zabilježena je u 1. kvartalu ove godine

 

Svjetske banke kupuju zlato

Prema Svjetskom vijeću za zlato, globalna potražnja za zlatom u prvom tromjesečju 2022. porasla je za 34% na godišnjoj razini. Središnje banke su u tom razdoblju povećale svoje rezerve zlata za 84 tone. To predstavlja čak dvostruko povećanje u odnosu na prethodni kvartal. Turbulentna vremena kroz koja prolazimo glavni su razlog pojačane kupnje zlata. Središnje banke dobro znaju da je zlato investicija otporna na financijske krize. To sve više uviđaju i građani pa dio svoje imovine pretvaraju u investicijsko zlato. To se osobito odnosi na novac koji stoji u banci ili “u čarapi” a čiju vrijednost nesmiljeno nagriza inflacija.

U poslovnicama i web shopu Auro Domusa građani mogu jednostavno nabaviti proizvode investicijskog zlata poput zlatnika, pločica i poluga. Informacije o ulaganju u plemenite metale mogu dobiti i pozivom na besplatan broj telefona 0800/7372.

 

 

 

Feedback