deda i tozla

Popustio je i najveći skeptik: Warren Buffett ulaže u zlato

/
Posted By
/
Categories

Warren Buffett ulaže u zlato. Najslavnije „burzovno“ ime u povijesti i jedan od najimućnijih ljudi svijeta priključio se „zlatnoj groznici“ koja je zatresla cijeli svijet. Njegova kompanija Berkshire Hathaway postala je suvlasnik tvrtke Barrick Gold. Kupili su 21 milijun dionica za više od pola milijarde dolara. Točnije, udio im vrijedi oko 563 milijuna dolara. Istovremeno, Buffett se riješio dionica aviokompanija. Smanjio je i svoj udio u financijskim institucijama kao što su JP Morgan i Wells Fargo.

Ovo otkriće Buffettova „zaokreta“ već ima velik utjecaj na tržište. Naime, ostarjeli investitor slovio je za jednog od najvećih skeptika kada su u pitanju plemeniti metali.

Buffett donosi rast

„Zlato se iskopa iz zemlje u Africi ili negdje drugdje. Nakon toga se istopi, iskopa se nova rupa, ponovo se zakopa i plaćamo ljude da ga čuva. Nema nikakvu uporabnu vrijednost“. Rekao je to Buffett 1998. godine. U međuvremenu, stvari su se poprilično promijenile. Barrick Gold jedna je od vodećih svjetskih kompanija specijaliziranih za rudarenje i eksploataciju zlata. Nakon objave informacije o novom dioničaru, vrijednost dionice značajno im je porasla.

A vijest da Warren Buffett ulaže u zlato utjecala je i na sentiment na tržištu plemenitih metala. Zlato i srebro prošlog tjedna prošli su kroz oštru korekciju. Tako je cijena zlata u jednom trenutku pala za stotinjak dolara po unci. S razine iznad 2.000 dolara spustila se na oko 1.930 dolara za uncu.

Bila je to reakcija tržišta na strelovit uspon cijene plemenitih metala. U nekoliko mjeseci zlato je poraslo za gotovo 600 dolara po unci. I probilo sve povijesne rekorde. Brojni investitori iskoristili su tu situaciju kako bi „pobrali vrhnje“, odnosno ubrali profit ulaganja obavljenih proteklih mjeseci i godina.

Zašto Warren Buffett ulaže u zlato

No, analitičari očekuju relativno brz povratak zlata i srebra na razine koje su bile prije prethodnog tjedna. Naime, svi fundamentalni problemi koji su bili prisutni u gospodarstvu, a koji su potaknuli rast vrijednosti plemenitih metala, prisutni su i dalje. Prije svega, to je katastrofana utjecaj koronavirusa na globalnu ekonomiju. Uz to, prisutan je i snažan trgovinski rad SAD-a i Kine. I konačno, u odgovoru na takve uvjete centralne banke odgovaraju tiskanjem novca što dovodi do pada monterane vrijednosti i vrlo niskih razina kamatnih stopa. Ukratko – novac gubi vrijednost. Zlato dobiva na vrijednosti. Prepoznao je to Warren Buffett. Prepoznaju to i stotine tisuća ulagača koje svojim kupovinama nastavljaju podizati cijenu plemenitih metala.

Feedback