shutterstock 132080387

Tajne zlata: Pet iznenađujućih istina o vrijednom metalu

/
Posted By
/
Categories

Zlato je plemeniti metal koji već tisućama godina inspirira priče i misterije. Poznate su brojne činjenice o njemu, no još uvijek mnogi ljudi ne znaju sve “tajne zlata”…

Zlato je stiglo iz svemira. Praktički svo zlato na Zemlji „dostavili“ su meteori. Potvrdila je to znanstvena studija objavljena u časopisu Nature. Prilikom formiranja planeta, željezo je „potonuo“ u središte planeta, stvarajući tako njenu jezgru. Očekivano bi bilo da i plemeniti metali budu „uvučeni“ u nju. Međutim, plašt našeg planeta ima tisuću puta više zlata nego što bi ga imao u tom scenariju. Razlog su „kiše meteora“. Pred otprilike 3,9 milijardi godina „dopremile“ su zlato na Zemlju.

TAJNE ZLATA

Sunčev sjaj. Latinski naziv zlata je Aurum. Taj se naziv koristi u kemijskom sustavu elemenata. Zbog toga je simbol zlata Au. Na engleskom i srodnim jezicima, zlato se naziva gold. Izvor te riječi je germanska riječ gulþa, dok staroengleska riječ gelou znači – žuto. Hrvatski naziv za zlato potječe od praslavenske riječi zolto.

Plemenita svojstva. Zlato se topi na temperaturi od 1064.42 stupnjeva Celzijevij. Zato je u pećima u kojima se tali zlato temperatura od barem 1.100 stupnjeva. Najčešće se koristi temperatura od 1.200 stupnjeva Celzijevih. Zlato provodi toplinu i struju. Također – nikad ne hrđa.

ZLATO KAO ULAGANJE

Sigurno ulaganje. Zlato se smatra najsigurnijim ulaganjem. Njegova vrijednost raste u vrijeme ekonomskih kriza. Kroz čitavu povijest zlato se pokazalo kvalitetnim čuvarom vrijednosti. Prvi novčić od čistog zlata iskovao je kralj Krez. Bilo je to u 1. tisućljeću prije Krista. Od tada, zlato je bilo osnova ekonomije. Nakon odustajanja od „zlatnog standarda“, pojačao se značaj zlata kao zaštite protiv inflacije. Naime, u 100 godina dolar je izgubio 99 posto svoje vrijednosti. Zlato je zadržalo praktički jednaku „kupovnu moć“.

Zlatni dukati. Na području Europe, najpopularniji zlatnik je dukat. Prva ih je uvela Venecija, u 13. stoljeću. Sama riječ označava kneza ili dužda. Odnosno – tadašnjeg vladara Mletaka. Međutim, danas je dukat sinonim za jedan specifičan zlatnik. Radi se o zlatniku s likom Franje Josipa kojeg izdaje austrijska državna kovnica.

Feedback