zlato u kosi bebe

Zlato je jestivo i raste na drveću: Lude činjenice o skupom metalu

/
Posted By
/
Categories

Zlato je izvor nevjerojatnih činjenica. Čak i najbolji poznavatelji informacija o ovom metalu iznenade se kada pročitaju da ga, u prosjeku, više ima u vlasi kose prosječne bebe nego u zemljinoj kori! Izdvojili smo pet ludih podataka o zlatu.

Svi smo pomalo zlatni. Čak i ako nemate „širok osmijeh i zlatan zub“, vaše tijelo sadrži zlato. Naime, ovaj metal nije reaktivan, stoga postoji u obliku čestica u tlu i morskoj vodi. Životinje i biljke apsorbiraju dio tih čestica. I kroz hranidbeni lanac „prenose“ ih do ljudi. Svaka osoba tako ima oko 2 mg zlata u tijelu. Kad bi to uspjeli „izvući“, vrijednost bi im bila oko 10 eurocenti.

Zlato i bebe

Čuvar povijesti. Poznato je gdje se nalazi 85 posto svog zlata dosad iskopanog. U cijeloj ljudskoj povijesti! Ovaj plemeniti metal je praktički neuništiv. Zbog toga se često reciklira. To je proces na čijem je početku otkup zlata, zatim taljenje i rafiniranje te ponovna uporaba u obliku nakita, investicijskog zlata ili industrijskog metala. Tako se zlato obnavlja već tisućama godina. Što znači da vaš nakit možda sadrži zlatne čestice iz antičke Grčke ili Rima!

SAZNAJ VIŠE >> Tajne zlata: Pet iznenađujućih istina o vrijednom metalu

zlato

Zlato je jestivo i svaka osoba sadrži oko 2mg zlata u sebi!

Zlato mamino. Česta majčinska „poštapalica“ ima uporište u istini. Ljudsko tijelo automatski regulira količinu metala. Višak „izbacuje“ kroz kožu i kosu. No, djeca mlađa od tri mjeseca imaju znatno veću količinu zlata prisutnu u kosi od starijih ljudi. Posljedica je to prehrane majčinim mlijekom. Koncentracija zlata u kosi bebe može biti i dvostruko veća od one u zemljinoj kori!

Berba zlata

Najskuplji začin. Zlato je jestivo. Doduše, nema nikakvu prehrambenu vrijednost. Ali, jednako tako, niti negativne utjecaje na ljudsko tijelo. Zato se koristi kao atraktivan dodatak za ukrašavanje luksuznih obroka ili pića. Za znatiželjne: žuti metal nema niti okus niti miris.

SAZNAJ VIŠE >> Otkup zlata: Cijena, prerada i druge zanimljivosti

Uberi malo zlata. Novac ne raste na drveću. Koliko puta ste čuli taj izraz? Pa, možda ne raste novac, ali definitivno raste – zlato. Australski znanstvenici otkrili su da eukaliptusovo lišće sadrži ovaj plemeniti metal. Zlatne čestice apsorbiraju se kroz korijenje. Naime, eukaliptusov korijen u potrazi za vodom može se protezati na desetke metara. U lišće zlato dospijeva procesom fotosinteze.

Feedback