bijelo i zuto zlato nakit

Čistoća, čvrstoća i boja zlata – što je bitno kod otkupa zlata?

//
Categories

Čistoća, čvrstoća i boja zlata neke su od karakteristika ovog plemenitog metala. Zlatni se predmeti razlikuju prema navedenim svojstvima, o kojima ovise i njihova uporabna funkcija, cijena i izgled.

Čistoća, čvrstoća i boja zlata – najčešće su razlikovne karakteristike zlatnih predmeta

Čistoća zlata ili karataža odnosi se na udio čistog zlata u zlatnom predmetu. Nakit se, naime, izrađuje od legure zlata i nekog drugog neplemenitog metala. Omjer zlata u leguri može biti različit, no uglavnom se koristi nekoliko tipičnih karataža. Minimum za izradu nakita je 8-karatno zlato. Označava se i brojkom 333. Brojem 585 označava se 14-karatno zlato odnosno predmet načinjen od 58,5% zlata. Broj 750 označava 18-karatno zlato, odnosno predmet koji se sastoji od 75% zlata. Zlatni lim koji se koristi u zubarstvu, najčešće je od 22-karatnog zlata dok zlatni zubi imaju nešto manji udio zlata. Uglavnom se radi o 20-karatnom zlatu s udjelom 83,3 posto. Generalno, što zlatni predmet ima više karata, to je vrijedniji. Kod otkupa zlata za njega ćete dobiti više novca.

Investicijsko zlato uglavnom ima 22 ili više karata. Kod zlatnika taj udio može biti nešto niži, dok se poluge gotovo isključivo proizvode od čistog, 24-karatnog zlata. No,čistoća se kod investicijskog zlata ne izražava u karatima već u tisućinkama. Dakle, oznaka 999 ukazuje da je čistoća zlata 99,99 posto.

Zašto se zlato miješa sa čvršćim metalima?

Za razliku od čistoga zlata, njegove slitine s drugim metalima su općenito tvrđe i otpornije na habanje, pa se upotrebljavaju se za izradu ukrasa, zlatnika, u elektronskoj industriji (za kontakte), te u optici (zbog dobre refleksije infracrvenoga zračenja). Prilikom izrade gotovo svog nakita, zlato se miješa sa čvršćim metalima kako bi mu se pojačala čvrstoća i trajnost. Naime, u čistoj formi, zlato je vrlo mekan metal. Zbog toga se može jednostavno oblikovati, ali i mijenjati formu. A to nije dobro kod  nakita, kojeg želimo zadržati u izvornom stanju.

Ovisno o tome koji se metali koriste u smjesi, može se promijeniti i boja nakita. U svim bojama, količina zlata je jednaka, a razliku donose omjeri ostalih metala koji se koriste u leguri. Primjerice crveno zlato čistoće 750 sadrži 25% bakra. Zeleno zlato nastaje dodatkom kroma ili srebra dok plavo zlato ima aluminija ili željeza. Ljubičasto zlato sadrži aluminij, a žuto zlato čistoće 750 je slitina s 25% srebra. Poslije žutog zlata, najpoznatija slitina zlata je bijelo zlato. Osim zlata sadrži nikl ili paladij. U otkupu zlata, bijelo i žuto zlato imaju jednaku vrijednost, budući da se otkupna cijena određuje po udjelu zlata u predmetu.

Čistoća, čvrstoća i boja zlata

Kod otkupa zlata u obzir se uzima čistoća zlata, dok boja ne igra ulogu.

Stručna procjena zlata u Auro Domusu

Kako biste bili sigurni koliko vrijedi vaše zlato,  naši će vam ga stručni djelatnici u poslovnici besplatno procijeniti.  Za vaše zlato u Auro Domusu isplatu gotovine dobivate odmah, na licu mjesta. Sve informacije o otkupu zlata možete dobiti i od naše korisničke službe, pozivom na besplatan broj telefona 0800/7372.

Feedback