gold price rising scaled

Značajan skok cijene zlata: visoka inflacija jača potražnju

//
Categories

Značajan skok cijene zlata – na najvišu vrijednost u posljednjih pet mjeseci, potaknut je podacima o narasloj stopi inflacije u Sjedinjenim američkim državama. Ona sada iznosi čak 6,2 %, što je najviša razina u posljednjih 30 godina!

Značajan skok cijene zlata potaknut je rastućom inflacijom

Najnoviji podaci pokazuju kako je indeks potrošačkih cijena u SAD-u narastao u listopadu za 0,9 %. To je mnogo više nego što su analitičari očekivali. Ovim povećanjem cijena, stopa inflacije je skočila na 6,2% godišnje. Najveća je to zabilježena stopa inflacije od 1991. godine! U euro-zoni inflacija je narasla na 4,1% godišnje, najviše u posljednjem desetljeću. Tržište zlata je na ove vijesti reagiralo jako brzo. Cijena zlata prešla je vrijednost od 1860 USD za uncu, uz dnevni porast cijene od skoro 2%. Takav značajan skok cijene zlata posljedica je velike potražnje za ovim plemenitim metalom. Galopirajuća inflacija naočigled smanjuje vrijednost novca. Kako bi sačuvali vrijednost imovine, investitori su intenzivnije počeli kupovati zlato. Povećala se i potražnja za srebrom. Cijena ovog investicijskog metala također je narasla i dosegnula vrijednost od 25 dolara za uncu.

Novac u inflaciji ubrzano gubi vrijednost.

Zlato kao obrana od inflacije

Potražnja za zlatom mogla bi u idućem razdoblju dodatno ojačati. U Kini i Indiji, najvećim svjetskim tržištima fizičkog zlata, bilježi se sve veći broj kupaca. U Europi i Americi će problemi s dostavnim lancima i manjkom radne snage u mnogim sektorima samo  još više poticati inflatorne pritiske. Sve to upućuje na to da će zlato i dalje imati ulogu sigurne luke za kapital.  Kretanje cijene ovisi i o prinosu na obveznice, odnosno o smjeru monetarne politike američke središnje banke. No, gledano dugoročno, ulaganje u zlato uvijek se isplati. Ono sigurno čuva vrijednost  imovine, a to je u razdoblju inflacije još jasnije vidljivo.

U Auro Domus-ovoj razgranatoj mreži poslovnica ili putem  web shopa i vi možete uložiti u investicijsko zlato. Ukoliko procijenite da je dobar trenutak, zlato u obliku investicijskog ili lom zlata u Auro Domusu možete i prodati.

 

 

 

Feedback