double eagle coin

Rekordna cijena zlatnika: 18,9 m USD za “Double Eagle”

//
Categories

Rekordna cijena zlatnika  postignuta je nedavno na aukciji u SAD -u. Zlatni novčić “Double Eagle” prodan je za 18,9 milijuna dolara.  Iskovan 1933. g., bio je posljednji zlatnik proizveden za opticaj u Americi. Očekivalo se da će novčić dostići cijenu između 10 i 15 milijuna dolara, a prodajna cijena je znatno premašila dosadašnju rekordnu vrijednost.

Rekordna cijena zlatnika postignuta je u Sotheby’su

Nominalna vrijednost ovog rijetkog kolekcionarskog predmeta bila je samo 20 američkih dolara. S jedne strane zlatnika nalazi se lik Slobode a s druge američki orao. Nikada nije pušten u opticaj jer je predsjednik Franklin D. Roosevelt ukinuo zlatni standard, u nastojanju da zemlju izvuče iz depresije. Tada je većina zlatnog novca proglašena ilegalnom i rastopljena. Svega nekoliko ovakvih novčića je ostalo na tržištu, a ovaj je zaplijenjen egipatskom kralju Farouku, kojemu je jedno vrijeme pripadao. Nakon pravnog procesa vlasnika s američkim Ministarstvom financija, ovo je ostao jedini “Dvostruki orao” na svijetu.

Zlatnik je ponuditelju, čiji identitet nije otkriven, prodao dizajner cipela Stuart Weitzman.  On je kupio novčić u Sotheby’su prije 19 godina za tadašnju rekordnu cijenu od 7,6 milijuna dolara. Kolekcionar Weitzman je izjavio kako je “bila čast biti čuvar ovog blaga”. Dodao je kako je počeo skupljati novčiće već kao dvanaestogodišnjak. Ulaganje u ovaj mu se najviše isplatilo – zaradio je više od 11 miljuna USD!

rekordna cijena zlatnika

Američki orao jedan je od popularnijih zlatnika

Veliki izbor zlatnika u Auro Domusu

U ponudi Auro Domusa nalazi se veliki izbor zlatnika. Među popularnijima su mali i veliki dukat Franjo Josip, Bečki filharmoničar, Američki orao, Američki bizon, Javorov list i Australski klokan. Kao i zlatne pločice i poluge, zlatnici spadaju pod investicijsko zlato. Ulaganje u zlato ulaganje je u trajnu vrijednost. Možda Vam neće donijeti tako veliku dobit kao prije spomenutom kolekcionaru, no sačuvat će vrijednost Vaše imovine. Gledajući povijesno, visoka je vjerojatnost da će Vam donijeti i solidan prinos. Naime, zadnjih se desetljeća cijena zlata povećavala po prosječnoj stopi od preko 8% godišnje.  Osim investicije, zlatnici predstavljaju i tradicionalno prigodan dar u svečanim i posebnim prilikama poput rođenja, rođendana, obljetnica te vjerskih i svadbenih svečanosti.

Feedback