Zlato je važan dio uravnotežene štednje

Zlato je važan dio uravnotežene štednje

//
Categories

Jedan od temeljnih principa uspješnog ulaganja je diverzifikacija portfelja. Tako se smanjuje rizik koje svako ulaganje nosi sa sobom. No, nisu sva ulaganja jednako rizična. Primjerice dionice spadaju pod rizičnija, a zlato pod sigurnija ulaganja. Kod donošenja odluke o ulaganju ili štednji, u obzir valja uzeti i drugu važnu komponentu – rast odnosno prinos. Zlato je važan dio uravnotežene štednje jer ima idealan balans rizika i prinosa.

Prinos i rizik – ključna obilježja svakog ulaganja

“Mali ulagač trebao bi se uvijek ponašati kao ulagač, a ne kao špekulant.” – rekao je američki ekonomist Benjamin Graham. To znači da se ne bi trebalo voditi isključivo rastom odnosno visinom prinosa koju određena ulagačka opcija nosi već da je mudrije voditi računa o uravnoteženosti investicije.

Uravnotežena investicija odnosno štednja je način ulaganja u različite aktive s ciljem postizanja optimalnog omjera između sigurnosti i prinosa. To znači da se pri uravnoteženoj štednji treba ulagati u one opcije koje imaju različite karakteristike i performanse, kako bi se smanjila rizičnost i osigurala stabilnost. Povijesno gledano, nešto više prinose donose dionice, ali njihova cijena jako oscilira i takvo se ulaganje smatra rizičnijim. Ako bismo držali sav naš investicijski portfelj isključivo u dionicama jednog poduzeća, u potpunosti bismo ovisili o njegovim performansama. Ako nešto pođe po zlu u njegovom poslovanju ili pripadajućem tržištu, možemo zaboraviti sav naš prinos, a po mogućnosti i kompletan portfelj. Cijene obveznica, s druge strane, manje variraju i nude stabilnije ali niže prinose. Kako pronaći idealno izbalansiranu kombinaciju ulaganja kako bi vaša štednja bila što sigurnija, uz što veće prinose?

Zlato je važan dio uravnotežene štednje

Zlato je važan dio uravnotežene štednje jer donosi solidne prinose, uz visoku razinu sigurnosti.

Osigurač vašeg portfelja – zlato je važan dio uravnotežene štednje

Najpogodniji omjer rizika i dobiti kod ulaganja specifičan je za svakog pojedinca. Ovisi o prihodima, rashodima i spremnosti za preuzimanje rizika, a može se promijeniti tijekom vremena. U ovisnosti je i o investicijskom horizontu, odnosno o vremenskom razdoblju u kojem nastojimo ostvariti svoje financijske ciljeve.

Diverzifikacija, odnosno ulaganje u različite klase imovine uspostavlja ravnotežu između rizika i sigurnosti. Diverzifikacija rizika nalaže da se rizici ulaganja u opcije visokog rasta moraju uravnotežiti sredstvima s niskim rizikom i niskim povratom. Investicijsko zlato nosi izuzetno nizak rizik, a donosi prilično visoke prinose. Primjerice, u zadnjih 20 godina cijena zlata je rasla prosječno oko 8% godišnje. Za usporedbu, kumulativni realni prinos dioničkog indeksa S&P 500 je u usporednom razdoblju tek nešto viši. No moramo uzeti u obzir mnogo veću volatilnost cijena dionica kao i puno viši faktor rizika. Zbog toga je zlato važan dio svake uravnotežene štednje. Predstavlja sigurnu i stabilnu investiciju koja može pružiti dodatnu zaštitu u vremenima ekonomske nestabilnosti. Zlato se, naime, smatra neovisnim od ekonomskih kretanja i drugih faktora koji utječu na tržište dionica ili obveznica, a njegova cijena rijetko oscilira.

Investicijsko zlato ulaganju pruža dodatnu sigurnost i stabilnost. Na primjer, ako ste ulagali u dionice u vrijeme ekonomske krize, vaše je ulaganje moglo biti ugroženo. Međutim, ako ste istovremeno ulagali i u zlato, vaše je ulaganje mnogo zaštićenije od negativnih posljedica financijski nestabilnog razdoblja.

Zlato je važan dio uravnotežene štednje

Investicijsko zlato nosi gotov jednak prinos kao i dionice, uz puno manji rizik.

Investicijsko zlato u Auro Domusu

Investicijsko zlato, dakle, može pružiti dodatnu zaštitu, osobito u vrijeme inflacije, te pomoći u postizanju dobro  balansiranog omjera između rizika i prinosa. Stoga, razmislite o uključivanju zlata u svoj plan štednje. Financijski stručnjaci preporučuju da udio zlata u portfelju bude to veći što je veći rizik druge imovine u njemu. Osim povoljnog omjera rizika i prinosa, u odnosu na druge investicijske opcije, zlato ima i druge prednosti. Proces kupnje zlatnika i zlatnih poluga kod etabliranih i profesionalnih trgovaca poput Auro Domusa brz je, siguran i jednostavan. Investicijsko zlato je oslobođeno poreznih davanja, a u slučaju potrebe uvijek i svugdje u svijetu lako se može prodati.

Na broju besplatnog info telefona 0800/7372 možete saznati sve što vas zanima o ulaganju u proizvode investicijskog zlata. Širok raspon proizvoda investicijskog zlata  – poluga i zlatnika raznih masa možete kupiti u nekoj od brojnih poslovnica Auro Domusa ili iz udobnosti vlastita doma, putem web shopa.

Feedback