iStock 487553016 scaled

Zatišje na tržištu zlata: u kojem će smjeru krenuti cijena?

//
Categories

Trenutačno zatišje na tržištu zlata i drugih plemenitih metala uzrokovano je iščekivanjem razvoja financijskih, globalno-zdravstvenih i geopolitičkih situacija u svijetu. Uvijek na cijenu zlata istodobno djeluju faktori rasta kao i pritisci na niže vrijednosti. Kada neki od njih nadvlada, cijena raste odnosno pada. Analitičari pokušavaju predvidjeti trendove no dojam je kako se zadnjih dana tržište ne može odlučiti u kojem smjeru krenuti.

Zatišje na tržištu zlata

I bikovi i medvjedi imaju svoje nedoumice oko kretanja cijene zlata. Ovih se dana cijena uglavnom kreće u rasponu između 1790 i 1800 dolara za uncu i rijetko prelazi te razine. Ako ih pređe, to nisu velika odstupanja. Ovo zatišje na tržištu zlata može se objasniti podjednako jakim faktorima koji istovremeno potiču i destimuliraju ulaganje u zlato. Jedan od njih je geopolitička situacija odnosno kriza u Afganistanu. Kompliciranje američkog povlačenja iz te zemlje odnosno kaos koji je pri tome nastao destabilizirao je tržišta. Ne zna se koliko će posljedice biti dugoročne. Također, pomno se prati i širenje delta soja koronavirusa u svijetu i pokušava predvidjeti hoće li ono utjecati na usporavanje gospodarstava. Koja zadnjih mjeseci u većini zemalja bilježe solidan rast, usporedno s čime raste i inflacija. Investitori su posebno usmjereni na godišnji ekonomski simpozij u Jackson Holeu s kojeg će se javnosti obratiti predsjednik američkog FED-a. S nestrpljenjem se očekuje najava daljnjeg smjera centralne banke: hoće li nastaviti popustljivu monetarnu politiku ili će ju pooštriti. Uz to je neposredno vezano kretanje kamatnih stopa a time i smjer kretanja cijene zlata.

zatišje na tržištu zlata

Cijena zlata kreće se oko 1800 USD/oz, u iščekivanju najave monetarne politike FED-a. (foto: wifiwien.at)

Zlato kao sigurna luka

Burzovni trgovci često su u nedoumici oko smjera kretanja cijena. To vrijedi i za trgovinu plemenitim metalima. Sezonalnost cijena, ponuda i potražnja, politička i gospodarska situacija u svijetu, visina kamatnih stopa, tečaj dolara, cijena nafte… neki su od brojnih faktora koji cijene zlata dižu odnosno spuštaju. Ulaganje u investicijsko zlato  odmiče fokus od kratkoročne dobiti odnosno izbjegavanja kratkoročnog gubitka. Zlato je uvijek predstavljalo sigurnu luku,  imovinu koja dugoročno čuva odnosno povećava vrijednost. Na mrežnoj stranici  Aurodomusa pronaći ćete široku paletu proizvoda investicijskog zlata i srebra a možete nas i posjetiti u nekoj od naših poslovnica diljem zemlje.

Feedback