Gold bullion

Vrijeme za kupnju zlata? Investitori očekuju rast potražnje

//
Categories

Vrijeme je za kupnju zlata – prema analitičarima Svjetskog vijeća za zlato (World Gold Council) upravo je rujan mjesec u kojem se očekuje veća potražnja investitora za ovim plemenitim metalom. 

Vrijeme je za kupnju zlata – očekuje se rast potražnje

Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council) rijetko komentira koje je najbolje vrijeme za kupnju ili prodaju zlata. No njegovo je nedavno izvješće istaknulo mjesec rujan kao jedno od najpovoljnijih razdoblja za investiranje u ovu kovinu. “Rujan bi mogao predstavljati pravo vrijeme za kupnju zlata dok ulazimo u zadnji kvartal godine”, navodi se u izvješću WGC -a. Zlato je tijekom rujna ostvarilo pozitivne prinose “s razinom povjerenja” od gotovo 90%, istaknuli su u WGC-u. Dva glavna pokretača ovog zamaha su snažna fizička potražnja i povećana investicijska aktivnost.
Među njima se osobito se ističu dva trenda. Jedan je razdoblje velike potražnje u Indiji uslijed njihove sezone vjenčanja i raznih svečanosti tijekom listopada i studenog. Drugi je općenito veća investicijska aktivnost na globalnoj razini nakon ljetnog zatišja. Ulagači često upravo u rujnu dodaju zlato u svoje portfelje. No z
lato je u fokusu velikih institucionalnih igrača, između ostalog i zbog inflacije.

Rujan je mjesec u kojem se bilježi veća potražnja za zlatom.

Inflacija i “shrinkflacija”

Pored očitog porasta cijena u većini država, sve se više uočava i pojava “shrinkflacije”.  To je dobivanje manje količine proizvoda ili usluga, za isti novac. Ovaj kreativan način zaobilaženja podizanja cijena također brine potrošače. 

Iskusni ulagači poput Johna Paulsona, predsjednika i upravitelja portfelja u Paulson & Co, i Marka Mobiusa, osnivača Mobius Capital Partnersa, ističu zlato kao skladište vrijednosti. „Načelo zlata kao skladišta vrijednosti jedna je od naših ključnih poruka za ulaganje. Vidjeli smo da se kupovna moć fiat valuta značajno smanjila posljednjih godina, što je trend koji se nastavlja još iz prošlog stoljeća”, izjavili su WGC-u.

Ukoliko i Vi želite diverzificirati svoju imovinu ulaganjem u zlato, obratite se Auro Domusu. Tu ćete pronaći veliki izbor investicijskog zlata – zlatnika, zlatnih pločica i poluga. U web trgovini ih možete brzo, jednostavno i sigurno kupiti iz udobnosti Vašeg doma.

Feedback