Money Dollars Gold 100 Ingots 520664 1280x853

Nešto niže cijene zlata – tržište pod pritiskom snažnog dolara

//
Categories

Nešto niže cijene zlata kao i drugih metala karakteriziraju tržište u posljednje vrijeme.  Cijena zlata se zadnji dan rujna kretala u širokom rasponu između 1722 i 1763 USD za uncu. U odnosu na početak mjeseca radi se korekciji od oko 4%. Na cijenu djeluju mnogi faktori – gospodarski, monetarni, politički pa i psihološki.

Nešto niže cijene zlata – privremena korekcija uslijed jakog dolara? 

Jedna od najvažnijih sila koja usmjerava cijenu zlata je tečaj američkog dolara prema ostalim valutama. A ovih je dana dolarov indeks dosegnuo najvišu razinu u zadnjih godinu dana. Jačanju američke valute snažnu podršku pruža zabrinutost tržišta da će američka središnja banka početi smanjivati poticaje. Također, prinosi na američke obveznice i dalje ostaju prilično visoki što privlači ulagače i u ovom trenutku blago smanjuje atraktivnost zlata kao sigurne luke za kapital. No, upravo zbog ubrzanja oporavka gospodarstva i značajnih državnih fiskalnih i monetarnih poticaja, mnoga gospodarstva bilježe značajan rast inflacije. Jerome Powell, čelnik FED-a izrazio je bojazan da inflacija nije samo tranzitorna. Prema analizama, moguće je da se radi o dugotrajnom stanju. Kako čak i umjereni rast inflacije značajno utječe na ponašanje investitora, moguć je opet značajniji povratak sredstava u “zlatne” pozicije.  Dodajmo ovome i globalne poremećaje u dobavnim lancima koji bi kod investitora mogli smanjiti sklonost riziku. 

nešto niže cijene zlata

Nešto niže cijene zlata prilika su za povoljnije investiranje

Prilika za kupnju investicijskog zlata

Špekulativno trgovanje je, između ostalog, razlog visoke volatilnosti predmeta trgovanja. Kupcima fizičkog zlata trenutne niže cijene omogućuju nešto povoljniju kupnju ovog uvijek poželjnog metala. Naime, razlozi za kupnju zlata isti su kao i na početku mjeseca. Isti su bili i prije pedeset godina. Kroz dulji period novac gubi svoju vrijednost, dok je zlato štiti, čak i povećava. Osobito za vrijeme jačanja inflacije. Svoju je imovinu mudro diverzificirati. U Auro Domusu, najvećem hrvatskom lancu trgovina zlatom, možete odabrati neke od brojnih proizvoda investicijskog zlata i srebra. Ulažite pametno, sačuvajte vrijednost svoje imovine!

Feedback