Stagflacija

Utjecaj stagflacije na cijenu zlata

//
Categories

Utjecaj stagflacije na cijenu zlata fenomen je koji sve više zaokuplja investitore. Naime, mnogi analitičari počinju upozoravati na stagflaciju – potencijalno veliki problem za gospodarstvo. Prema očekivanjima, nestabilnost stagflacijskog okruženja mogla bi pozitivno djelovati na cijenu zlata.

Utjecaj stagflacije na cijenu zlata – kako reagira tržište?

Stagflacija je okruženje visoke inflacije i sporijeg gospodarskog rasta. Rizik od stagflacije postaje sve aktualniji jer stope inflacije rastu a energetska kriza i poremećaji u opskrbnim lancima koče gospodarski oporavak. Međunarodni monetarni fond (MMF) iznio je sniženu prognozu očekivanog rasta svjetskog gospodarstva.

I američka središnja banka izvijestila je o usporavanju američkog gospodarstva ove jeseni. Kao glavni problemi navode se rast cijena, nedostatak radne snage u nekim segmentima te prekid opskrbnih lanaca. Dodatnu razinu nesigurnosti potiče i rasplamsavanje pandemije novih sojeva koronavirusa. Bolnice se opet pune a tržište je nervozno zbog mogućih novih zatvaranja.

U ovakvim okolnostima, tržište je reagiralo dizanjem cijene zlata. Nakon što je krajem rujna cijena zlata dotaknula 1720 dolara, zadnjih se tjedan dana kretala u rasponu između 1760 i 1790 dolara za uncu. Ovaj nemali skok cijene zlata pokazao je da postoji snažan interes za kupnjom ovog plemenitog metala. Daniel Ghali, analitičar investicijske banke TD Securities primjećuje kako je činjenica da se zlato uspjelo oporaviti unatoč padu ispod 1750 dolara promijenila tehničke izglede u prognozama. Smatra da razina od 1750 dolara sada predstavlja podršku, a 1800 dolara otpor kretanju cijene.  I srebro je uzlaznom trendu. S vrijednosti od 21,54 dolara, cijena je u iduća tri tjedna premašila 24 dolara po unci.

Stagflacija podiže cijenu zlata (foto: Reuters)

Prilike i prepreke za cijenu zlata

U nastupajućem bi razdoblju efekti stagflacije trebali poticati rast cijene zlata. S druge strane, pritisak na cijenu predstavlja najavljeno podizanje kamatnih stopa. Time bi državne obveznice mogle postati interesantnije ulagačima. Bilo kako bilo, zlato predstavlja jedno od najsigurnijih ulaganja. Dugoročno odlično čuva te čak i povećava vrijednost imovine, osobito u gopodarski burnim vremenima.

Zlato je svakako preporučljivo nabavljati od etabliranih tvrtki. Jedna od njih je Auro Domus – najveći trgovac plemenitim metalima u Hrvatskoj. Brojne artikle investicijskog zlata i srebra poput pločica, poluga, zlatnika i srebrnjaka možete kupiti u nekoj od poslovnica diljem zemlje. Ponudu možete provjeriti i na našem web shopu ili na besplatnom broju telefona 0800/73-72.

 

Feedback