inflation fear scaled

Strah od rastuće inflacije: koliko je opravdan?

//
Categories

Strah od rastuće inflacije sve više jača među potrošačima ali i nekim analitičarima. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvođačke su cijene u svibnju rasle čak 7,6 posto u odnosu na isti mjesec lani. To je treći mjesec zaredom kako se bilježi značajnije poskupljenje proizvoda domaćih proizvođača. U travnju su cijene povećane 5,8 posto a u ožujku 3,5 posto.

Koliko je opravdan strah od rastuće inflacije?

Analitičari ukazuju kako na aktualne inflacijske pritiske najveći utjecaj ima poskupljenje energije.  Kad se isključi taj faktor cijene industrijskih proizvoda u svibnju rasle su 1,3 posto, što je uglavnom povezano s rastom cijena sirovina. Hoće li ova poskupljenja imati dugotrajniji učinak ostaje za vidjeti. Kao i to hoće li se i u kojoj mjeri  proizvođačke cijene preliti na one u maloprodaji.

U Hrvatskoj se očekuje viša stopa inflacije od predviđanja krajem prošle godine. Europska središnja banka je objavila nove ekonomske prognoze i revidirala prognozu inflacije naviše. No, njena predsjednica Christine Lagarde umiruje javnost porukama kako trenutni inflacijski pritisci imaju privremeni karakter.  S druge strane, ulagače zabrinjava kretanje inflacije u SAD-u. Podaci govore da je tamo inflacija u svibnju skočila na 5 posto, najviše od 2008. godine. To je više od očekivanja i znatno iznad ciljanih razina Fed-a koji bi je željeli držati na oko 2 posto. Andrew Hunter, viši američki ekonomist u Capital Economicsu, zabrinut je da američka inflacija nije samo “prolazna”. Upućuje na znakove inflatornih pritisaka i u drugim sektorima, uključujući sektore nekretnina i ugostiteljstva. To sugerira da možda nisu svi trenutni pritisci na rast inflacije kratkoročni. S njim se slaže i glavni ekonomist Deutsche Bank David Folkerts-Landau koji glasno upozorava na opasnosti od rastuće inflacije.

Inflacija umanjuje vrijednost novca

Inflacija”jede” vrijednost novca

Zlato kao čuvar vrijednosti

U razdobljima inflacije  novac gubi svoju vrijednost. Tada novac, ako ga držimo kod kuće ili u banci, obezvrijeđujemo. Najbolju zaštitu imovine od pada vrijednosti kroz vrijeme predstavlja zlato. To vrijedi već desetljećima, osobito u kriznim razdobljima. Pretvaranje određene količine novaca u investicijsko zlato mudar je izbor. Veliki izbor zlatnika i zlatnih pločica možete pronaći u web trgovini Auro Domusa i kupiti iz udobnosti Vašeg doma. Ne dopustite inflaciji da umanji vrijednost Vaše imovine, uložite u trajnu vrijednost.

Feedback