rekordna godina za zlato

Rekordna godina za zlato u Hrvatskoj

//
Categories

Godina na izmaku u Hrvatskoj je bila rekordna godina za zlato. Brojke pokazuju kako sve veći broj građana Hrvatske ulaže u investicijsko zlato – oblik ulaganja namijenjen dugoročnoj štednji u  zlatnicima i zlatnim polugama. Koji je razlog sve veće popularnosti investiranja u fizičko zlato?

Rekordna godina za zlato – tržište investicijskog zlata naraslo za 100%!

Potražnja za investicijskim zlatom raste  neprekidno već desetak godina, od 2013. godine kada je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ono oslobođeno poreznih davanja. Od tada se kod kupovine investicijskog zlata ne plaća  PDV, a nije potrebno platiti niti porez na kapitalnu dobit na ostvareni profit kod prodaje zlata. Vrijednost tržišta investicijskog zlata u našoj zemlji tada je bila skromnih 20 milijuna kuna. Od onda se svake godine bilježi sve veća potražnja za zlatom, a raste i djelatnost otkupa zlata. Brojka od milijardu kuna vrijednosti investicijskog zlata kojim se trgovalo u Hrvatskoj  dosegnuta je prošle godine. No Hrvati tu nisu stali. Ove je godine, tržište „eksplodiralo“ i već ionako jako dobra godina čak je dvostruko nadmašena! Tako se procjenjuje da je ukupno tržište zlata u Hrvatskoj ove godine vrijedno preko dvije i pol milijarde kuna. To predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodne godine. Najviše mu je doprinio rastući trend povećanog interesa građana za kupnjom investicijskog zlata.

rekordna godina za zlato

2022. godina rekordna je godina za tržište investicijskog zlata u Hrvatskoj

Zlato rast potražnje duguje inflaciji, globalnoj nestabilnosti i uvođenju eura

Naime, trenutačno prodaja investicijskog zlata s preko dvije milijarde kuna vrijednosti značajno nadmašuje vrijednost otkupa zlata. U Auro Domusu, najvećem hrvatskom trgovcu zlatom procjenjuju da u ukupnoj trgovini zlatom u Hrvatskoj, zlato otkupljeno od klijenata ima udio od oko 20 do 30 posto, dok na investicijsko zlato koje su kupili hrvatski građani otpada oko 70 do 80 posto. Iako je i interes Hrvata za uslugom otkupa porastao u protekle dvije i pol godine, odnosno od početka globalne pandemije koronavirusa, prvenstveno zbog popunjenja kućnih budžeta u kojima su izostali sezonski prihodi vezani uz turizam, bilo kroz iznajmljivanje kapaciteta ili sezonski rad, značajno je brže rastao interes za kupnjom investicijskog zlata.

Trend značajnog povećanja potražnje za ulaganjem u investicijsko zlato može se objasniti situacijom u kojoj su se povezala tri ključna uzroka. Prvi je visoka i rastuća inflacija. Zbog nje građani suočeni s realnim padom vrijednosti imovine traže investicije koje će im očuvati imovinu u kriznim vremenima. Drugi je ratno stanje u Ukrajini i globalna nesigurnost. Treći je uvođenje eura u Hrvatsku. Naime, građani koji su držali kune na štednji (u bankama ili »pod madracom«), zbog promjene valute počeli su razmišljati o potrebi ulaganja ušteđenih sredstava. Upravo su zlato vrlo često odabirali kao isplativu investiciju.

rekordna godina za zlato

Rekordnoj godini za zlato najviše je doprinio ogroman rast potražnje za investicijskim zlatom

Prednosti investicijskog zlata

Najveća prednost investicijskog zlata je njegov visok prinos koji kompenzira učinke inflacije. Zlato se tradicionalno smatra imovinom koja odlično čuva vrijednost, što posebno dolazi do izražaja u kriznim vremenima, odnosno razdobljima inflacije. Performanse zlata u smislu profita nadilaze  većinu drugih ulagačkih opcija, a u odnosu na njih imaju i brojne druge prednosti. Uz već spomenutu činjenicu da je oslobođeno poreza, zlato je i vrlo likvidno. To znači da se jednostavno može zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu. Ne čudi stoga da se i sve više Hrvata okreće ovom isplativom i sigurnom načinu štednje, koji je u zapadnim zemljama već desetljećima uobičajen i široko prihvaćen.

 

Feedback