rast potraznje za zlatom shutterstock 412331266 scaled

Rast potražnje za zlatom u 1.kvartalu 2022.g

//
Categories

Rast potražnje za zlatom zabilježen je i u prvom tromjesečju ove godine. Potražnja je bila čak 34% veća od potražnje u istom razdoblju lanjske godine, pokazuju podaci World Gold Councila.

Rast potražnje za zlatom nastavio se i u 1. kvartalu ove godine

U kvartalu u kojem je cijena zlata porasla za 8%, potražnja za zlatom (isključujući izvanburzovna OTC tržišta) porasla je 34% u odnosu na prethodnu godinu. Količina se mjerila u 1.234 tone, što je najviše od četvrtog kvartala 2018.  Za 19% iznad je i petogodišnjeg prosjeka od 1.039 tona.

Ključni čimbenici koji su pokretali i cijenu i potražnju za zlatom bili su rastuća inflacija i invazija na Ukrajinu.  Zlatni ETF-ovi (burzovno trgovani fondovi vezani uz zlato) imali su najveće tromjesečne priljeve još od trećeg kvartala 2020.g., potaknute potražnjom za sigurnim utočištem kapitala. Takvi su holdinzi skočili za 269 tona, preokrenuvši neto odljev iz 2021.g.

Ulaganje u zlatne poluge i kovanice iznosilo je 282 tone, što je nešto manje od vrlo snažnog 1. kvartala lani, no za 11% nadmašuje petogodišnji kvartalni prosjek. Obnovljeni lock-down u Kini i povijesno visoke cijene u Turskoj pridonijeli su padu u odnosu na 2021.g. Upravo zbog kineskog zatvaranja gospodarstva pala je i potražnja za nakitom koja bilježi 7% manju stopu. No i dalje se nalazi na visokih 474 tona. Tijekom prvog tromjesečja središnje su banke dodale 84 tone svjetskim službenim rezervama zlata. Time su više nego udvostručile kupnju u odnosu na prethodni kvartal. Tehnološki sektor imao je stabilan početak godine: potražnja od 82 tone bila je najveća u istim kvartalima od 2018.g., potaknuta umjerenim porastom zlata koje se koristi u elektronici.

rast potražnje za zlatom

Rast potražnje za zlatom primjetan je i u Hrvatskoj

Potražnja za investicijskim zlatom u Hrvatskoj

I u Hrvatskoj bilježimo veliki porast potražnje za investicijskim zlatom. Potaknuti inflacijom, sve više građana odlučuje dio svoje novčane štednje pretvoriti u zlatnu. Traženo je sve – od raznih zlatnika i  pločica mase 1, 5 ili 10 grama, do poluga teških 100 ili 250 grama. Neki kupci traže i one najveće poluge – od 500 i 1000 grama. U bilo kojem obliku i neovisno o masi, zlato predstavlja mudru dugoročnu investiciju. Auro Domus poznati je centar zlata i plemenitih metala u čijim poslovnicama diljem Hrvatske možete nabaviti investicijsko zlato. To je moguće napraviti i u par klikova putem našeg web shopa.

Feedback