pretvoriti kune u eure ili u zlato

Pretvoriti kune u eure ili u zlato?

//
Categories

Pretvoriti kune u eure ili u zlato – pitanje je o kojem razmišljaju građani Hrvatske ovih dana. Bliži se 1. siječanj 2023., dan kada službena valuta u Republici Hrvatskoj postaje euro. No sve se odvija u okolnostima visoke inflacije koja smanjuje vrijednost i jedne i druge valute…

Pretvoriti kune u eure ili u zlato – aktualno je pitanje danas u Hrvatskoj

Od prvog dana nove godine, umjesto kuna koje odlaze u povijest, u novčanicima ćemo imati eure. Procjenjuje se kako je ušteđevina hrvatskih građana „teška“ preko 35 milijardi kuna. Od tog se iznosa čak oko 25 milijardi nalazi izvan računa, pod madracom, „u čarapama“ odnosno kućnoj pohrani. Središnja banka je pozvala građane da svoje novčane viškove konvertiraju u euro, no za sada banke ne bilježe značajniji porast depozitnih aktivnosti. Pred građanima koji imaju kunske viškove stoji više mogućnosti. Jedni će ih konvertirati u eure dok će ih drugi uložiti u zlato, nekretnine, dionice…

Inflacija – bitan faktor kod odluke pretvoriti kune u eure ili u zlato

Kod donošenja ovako važne odluke, pretvoriti kune u eure ili u zlato, valja imati na umu upornu i rastuću inflaciju.Ne smije se zaboraviti kako i Hrvatska i eurozona bilježe rekordne stope inflacije pa s istom količinom novca, bile to kune ili euri, možemo kupiti sve manje proizvoda i usluga. Inflacijom su zato  najviše pogođeni građani koji imaju gotovinu u banci odnosno oni koji je drže kod kuće. Primjerice, sa 100.000 kuna sada mogu kupiti prosječno 12.000 kuna manju vrijednost proizvoda i usluga nego prije godinu dana. Kako bi građani izbjegli gubitak vrijednosti svoje imovine, bitno je uložiti u ono što će vrijednost imovine u ovim nestabilnim vremenima sačuvati.

pretvoriti kune u eure ili u zlato

Kod odluke pretvoriti kune u eure ili u zlato važno je uzeti u obzir efekte inflacije

Izvrsna prilika za pretvaranje kuna u zlato

Zbog svojih karakteristika, njegove prošlosti i na njoj utemeljenih očekivanja u budućnosti upravo zlato izvrsno osigurava vaš portfelj. Ulaganje u zlato izuzetno je bitno u diverzifikaciji imovine. Ono jako dobro čuva vrijednost kroz vrijeme i dobro se nadopunjuje s drugom imovinom, poput dionica ili nekretnina. Smatra se da bi, neovisno o veličini portfelja, svaki investitor trebao uložiti dio svoje imovine  u ovaj plemeniti metal. Važno je naglasiti kako ulaganje u investicijsko zlato, za razliku od čuvanja novca u banci ili kod kuće i više nego kompenzira učinak inflacije. Naime, u zadnjih nekoliko desetljeća cijena zlata povećavala se po prosječnoj stopi od preko 8% godišnje. Još jedan važan benefit investicijskog zlata je i njegova visoka likvidnost. Može se lako unovčiti svugdje u svijetu, što osobito vrijedi za proizvode poznatih svjetskih kovnica. Dodatna vrijednost ulagačima u zlato je i činjenica da je ono oslobođeno PDV-a i drugih davanja, pa kupovina zlata predstavlja jedan od najisplativijih načina štednje.

Investicijsko zlato u Auro Domusu – vodećem trgovcu zlatom u Hrvatskoj

Investicijsko zlato u Auro Domusu možete kupiti iz udobnosti vlastitog doma putem web shopa ili u nekoj od brojnih poslovnica, a proces kupovine je maksimalno pojednostavljen. Zlato se može platiti gotovinom, transakcijskim računom ili karticom uz koju je moguće i plaćanje na rate. Nazovite besplatan broj info telefona 0800/7372 i saznajte sve o ovom ulaganju koje čuva Vašu ušteđevinu.

 

 

Feedback