shutterstock 48459415

Dukati i zlatnici – Sve što ste željeli znati

/
Posted By
/
Categories

Što vrijedi više – dukati ili zlatnici? Često je to pitanje s kojim se susreću djelatnici poslovnica za otkup zlata. Razlog je zapravo u činjenici da je u Hrvatskoj dukat postao sinonim za zlatne kovanice, jednako kao što je „kaladont“ postao sinonim za sve zubne paste, a „digitron“ za sve džepne kalkulatore.

Dukati i zlatnici

Ukratko, može se reći da je svaki dukat zlatnik, ali da nisu svi zlatnici – dukati. Ovo ime rezervirano je za posebne vrste zlatnika izrađene prema povijesnim predlošcima, specifične mase, čistoće i promjera. Prve dukate uvela je Venecija, još u 13. stoljeću, a riječ označava kneza ili dužda. Najpopularniji dukat dobio je ime po austrijskom (i hrvatskom) caru Franji Josipu. Prvi puta je otisnut 1915. godine, a upravo je taj i najprisutniji u našim krajevima. Koristio se kao vjenčani dar, ukras, investicija za budućnost, ali i kao moneta u međunarodnim plaćanjima.

dukati

Dukat Franjo Josip dolazi u dvije veličine specifičnog udjela zlata 986/1000. Mali dukat ima masu od 3,49 grama, a veliki 13,96 grama, a kod ostalih zlatnika cijena je uglavnom niža i često iznosi 90 ili 91,6 posto, ali postoje i zlatnici poput Bečke filharmonije koji imaju udio čistog zlata 99,99 posto.

Uvjeti otkupa dukata i zlatnika

Zbog njegovog značaja za hrvatsku povijest i tradiciju, Auro Domus od samog početka odobrava posebne cijene otkupa zlata upravo za ovaj zlatnik, stoga provjerite već danas uvjete otkupa zlata u nekoj od naših poslovnica.

Feedback