shutterstock 1049723156

Cijena zlata porasla nakon kratkotrajne korekcije

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata porasla je krajem prvog tjedna lipnja. Dan ranije dogodila se značajna korekcija vrijednosti plemenitih metala, koja je potaknula tržište na novu kupnju zlata i srebra. Zlato, koje je privremeno pala ispod 1.700 dolara za uncu, brzo je povratilo vrijednost. Cijena zlata u četvrtak na njujorškoj burzi tako je dosegnula 1.723 dolara za uncu. Srebro se približilo cijeni od 18 dolara za uncu.

Cijena zlata raste

Na kretanje vrijednosti plemenitih metala utječe i gospodarska situacija. U srijedu je izvješće o nezaposlenosti u SAD-u pokazalo bolje brojke od očekivanja. To je potaknulo optimizam na tržištu. Posljedično, investitori su preusmjerili sredstva u druga područja. Međutim, stvari nisu tako optimistične u Europi. Potrošnja građana pala je 12 posto u travnju i 20 posto u ožujku. Centralna europska banka najavila je očekivani gospodarski pad od 8,7 posto u ovoj godini. Čelnica ECB-a Christine Lagarde kazala je kako ekonomiju eurozone očekuje „kontrakcija bez presedana“.

Taj podatak smanjio je povjerenje u oporavak tržišta i povećao potražnju za plemenitim metalima.

Impresivan skok vrijednosti

Analitičari ističu kako brz oporavak cijena zlata pokazuje otpornost plemenitih metala, ali i njihovu važnost u investicijskom porfelju kao „sigurnog ulaganja“. Tehnička analiza sugerira nastavak trenda rasta za zlato. Protekla dva mjeseca, vrijednost se zadržala iznad 50-dnevnog prosjeka trgovanja. To je ključni tehnički indikator koji upućuje na pojačanu kratkotrajnu potražnju.

Na godišnjoj razini, skok vrijednosti zlata je impresivan. U isto vrijeme prošle godine, unca zlata vrijedila je oko 1.340 dolara. To je rast od gotovo 30 posto u svega 12 mjeseci.

 

Feedback