shutterstock 682013923 1

Istina o otkupu zlata: Pet najčešćih zabluda

/
Posted By
/
Categories

Zlato je oduvijek prisutno u svakodnevnom životu ljudi, u umjetnosti, literaturi, čak i u narodnim izrekama. A otkup zlata je djelatnost koja postoji stotinama godina. Usprkos tome, o njoj postoji niz zabluda. Evo kakva je istina o otkupu zlata i kojih je pet najčešćih zabluda.

1. Klijenti su uglavnom najsiromašniji ljudi. Dok je ova teza možda bila i većim dijelom točna u samom startu rada profesionalnih otkupa zlata, danas takva podjela korisnika više ne postoji. Najčešći klijenti Auro Domusa su osobe srednjih primanja koje žele poboljšati svoj mjesečni budžet prodajom starog nakita i zlatnih predmeta koji nisu u upotrebi.

Istina o otkupu zlata

2. Cijena zlata je fiksna. Cijena zlata u poslovnicama Auro Domusa mijenja se u skladu s promjenama vrijednosti ove sirovine na svjetskim burzama. Stoga se radi o dinamičnom procesu koji unutar jednog dana može donijeti osjetne razlike u vrijednosti predmeta koji se prodaju u otkupu zlata. Zbog toga klijenti u različitim danima mogu dobiti i različite procjene vrijednosti njihovih zlatnih artikala.

Što trebate znati prije prodaje zlata

3. Otkup zlata je nova djelatnost, nastala kao posljedica krize. Otkup zlata stoljećima je prisutan u zlatarskoj industriji – oduvijek su ljudi stari i slomljeni nakit te druge zlatne predmete prodavali zlatarima. No, Auro Domus prvi je profesionalni lanac otkupa zlata, nastao 2010. godine, koji je donio jasno definirane uvjete i cijene otkupa te unio red u inače nereguliranu djelatnost.

Zlato i srebro

4. Otkup zlata funkcionira samo u Hrvatskoj. Otkup zlata djelatnost je prisutna u cijelom svijetu. Najveće svjetske kompanije koje se bave ovom djelatnošću aktivne su u nizu država i imaju prihode koji se mjere u stotinama milijuna eura.

5. Srebro je vrijedno gotovo jednako koliko i zlato. Budući da se nakit od srebra cijenama približio zlatnom nakitu, logična pretpostavka većine kupaca jest da su i cijene zlata i srebra slične. Međutim, zlato je zapravo otprilike devedeset (!) puta vrednije od srebra. Razlog skupog nakita od srebra nije sama vrijednost sirovine već ili vrhunski zanatski rad filigrana ili ekstraprofit preprodavača srebrnog nakita.

Feedback