Zlato nadmašilo povijesni cjenovni rekord

/
Posted By
/
Categories

Zlato je nadmašilo povijesni cjenovni rekord. Dosad najviša cijena zlata postignuta je u kolovozu 2020. Potaknut gospodarskim problemima uzrokovanim pandemijom, „žuti metal“ dosegnuo je vrijednost od 2.078 dolara za uncu. Tijekom proteklih godina cijena zlata bila je konstantno visoka, a u veljači 2022. ruska invazija na Ukrajinu približila je zlato „rekordu“ postavljenom godinu i pol ranije.

Novi trend rasta zlato je započelo u listopadu, zbog ratnih zbivanja u Izraelu i Gazi. Na daljnji rast cijena utjecala su očekivanja da će američke Federalne rezerve, kao i Europska središnja banka, spustiti kamatne stope u 2024. godini. Sve to krajem prošlog tjedna dovelo je cijenu zlata do samog ruba povijesnih maksimuma, a početkom ovog tjedna i iznad njih.

Cijena zlata oborila povijesni rekord

A taj „skok“ cijene dogodio se vrlo „spektakularno“. Naime, zlato je rekordnu vrijednost iz 2020. godine „probilo“ za više od 70 dolara po unci, zaustavivši rast na razini od 2.148,99 dolara za uncu. Tijekom ponedjeljka, zlatom se trgovalo na nešto nižim razinama između 2.060 i 2.070 dolara za uncu, ali analitičari najavljuju novi rast.

Prema najavama koje prenosi najpoznatiji portal za novosti iz svijeta plemenitih metala, američki Kitco, stručnjaci vjeruju kako će tijekom 2024. godine zlato premašiti iznos od 2.200 dolara za uncu. Najoptimističniji među njima „ciljaju“ i iznad dosad nezamislive razine od 2.500 dolara po unci.

Najava recesije, pad vrijednosti nekretnina

Niže kamatne stope koje će osloboditi određenu likvidnost prate i gospodarski problemi koji će vjerojatno uzrokovati niže vrijednosti dionica na američkom tržištu, ali i niže vrijednosti nekretnina. U takvim okolnostima, zlato je vrlo tražena investicijska opcija.

U listopadu je rast cijena uzrokovala geopolitička situacija, dok je rast cijena u studenom – za koji analitičari očekuju da će se nastaviti i tijekom 2024. godine – posljedica gospodarskih nestabilnosti i očekivane ‘labavije‘ monetarne politike. S obzirom na najavljena smanjenja kamatnih stopa, koja će rezultirati i ‘otpuštanjem‘ likvidnosti u situaciji kada je inflacija još uvijek iznad ciljanih okvira, kao i činjenicu da je ekonomska recesija u SAD-u i eurozoni odgođena, ali ne i izbjegnuta, realno je očekivati manju potražnju za “riskantnijim” opcijama poput dionica, a veću za sigurnijim ulaganjima “otpornijim” na inflaciju kao što je zlato. Stoga očekujemo rast potražnje za zlatom na globalnoj razini, ali, naravno i u Hrvatskoj, kazala je Mia Petričević, predsjednica Uprave Auro Domus Money Shopa, u nedavnom razgovoru za Lider.

Feedback