Maria Theresia 28.07g, 40.10mm

U dolasku

Maria Theresia 28.07g, 40.10mm

42,47 

* Cijena vrijedi za jednokratno plaćanje
Dostava nije uključena u cijenu


Otkup: -

U dolasku

SKU: 67 Kategorije: ,

Opis

Maria Theresia 28.07g. – (Münze Österreich) 833/1000 AUSTRIJA

Gratis ekskluzivna ambalaža i certifikat o autentičnosti

Maria Theresia 28.07g je srebrni novčić koji se koristio u svjetskoj trgovini od 1741. godine. Ime je dobio po kraljici Mariji Tereziji, prvoj ženi koja je vladala Habsburškom Monarhijom.
Upravo njenom odredbom pokrenuta je proizvodnja ovog srebrnjaka. Postojeći novčić, kao reizdanje, kuje se neprekidno od 1857. godine na temelju varijante originalno producirane 1780. godine. To je godina smrti Marije Terezije.
Novčić prikazuje njen portret iz pozne dobi, dok s pozadine nosi par orlovskih glava iznad štita. Talir je bio službena kovanica u Austriji do 1858. godine, no u brojnim afričkim zemljama službeno se koristio sve do kraja Drugog svjetskog rata.

Austrijska kovnica Münze Österreich

Austrijska kovnica Münze Österreich u vlasništvu je središnje banke ove države. Jedna je od najstarijih kovnica u svijetu. Prvi puta u službenim povijesnim zapisima spomenuta je 1371. godine. No, povijest joj je oko dva stoljeća duža. Uz njen postanak veže se zanimljiva priča. Na povratku s Križarskog rata, Richard Lavljeg srca zarobljen je u Austriji zbog ranije uvrede prema vojvodi Leopoldu V. Richard je svoju otkupninu platio s 15 tona srebra. Leopold je odlučio od tog srebra iskovati novčiće, čime je pokrenuta povijest kovnice u Beču. Uz zlatnike, Münze Österreich proizvodi austrijske kovanice eura, kao i komemorativne medalje. Auro Domus službeni je partner kovnice Münze Österreich u Hrvatskoj.

 

Dodatne informacije

Dimenzije

Dimenzije pakiranja

Država

Finoća

Materijal

Proizvođač

Težina (g)

Možda će vam se također svidjeti…

Feedback