shutterstock 1518489530 scaled

Prijetnja stagflacije i rast cijene zlata

//
Categories

Prijetnja stagflacije i rast cijene zlata očekuju nas do kraja ove godine – skraćeni je zaključak velikog istraživanja In Gold we trust za 2022. godinu

Prijetnja stagflacije i rast cijene zlata – prognoza za 2022. godinu

“In gold we trust” naziv je jednog od najvećih istraživanja industrije plemenitih metala koje se objavljuje svake godine. Wall Street Journal ga je nazvao “zlatnim standardom svih studija zlata”, a njegovo 16. izdanje predstavljeno je 24. svibnja.

Na gotovo 400 stranica ovo istraživanje konstatira kako rastuća inflacija prijeti gurnuti globalno gospodarstvo u recesiju i stvoriti stagflatorno okruženje. “Baš kao i 2018. godine, kada smo upozoravali na neizbježne posljedice pokušaja zaokreta monetarne plime, sada izdajemo još jedno eksplicitno upozorenje. Osim inflacije, sada se nazire i medvjeđa recesija”, navode analitičari u izvješću. Podsjećaju da od posljednjih 20 ciklusa pooštravanja američkog FED-a samo tri nisu završila recesijom. S obzirom na veliku prijetnju stagflacije, analitičari su primijetili da većina ulagača nije adekvatno pozicionirana kako bi zaštila svoj kapital.  Očekuje se da će tržišta dionica ove godine zabilježiti dodatne gubitke, a njih može amortizirati držanje plemenitih metala. Do sada je ove godine burzovni indeks S&P 500 izgubio 18%, pavši ispod 4000 bodova. S druge strane, cijene zlata su na godišnjoj razini porasle za 1%. Vidimo vraćanje cijene iznad kritičnog otpora od 1850 dolara po unci.

Prijetnja stagflacije i rast cijene zlata

Prijetnju stagflacije i rast cijene zlata navodi izvješće “In Gold we trust” za 2022. godinu

Ulaganje u zlato pametno je ulaganje

Iako će kamatne stope i dalje rasti, analitičari smatraju da taj trend nije dugoročno održiv jer se globalno gospodarstvo usporava i smanjuje se likvidnost tržišta. “Čim Federalne rezerve budu prisiljene odstupiti od planiranog kursa, očekujemo nastavak rasta cijene zlata i postizanje novih najviših vrijednosti svih vremena” najavljuju analitičari. Rat u Ukrajini uzburkao je geopolitičke odnose u cijelom svijetu. To je dodatno osnažilo funkciju zlata kao štita od rizika i inflacije. Iako su se cijene zlata spustile s rekordnih razina prvog tromjesečja, još uvijek su na dobrom putu da godinu završe iznad 2000 dolara po unci. A do kraja desetljeća mogu se približiti i razini od 5000 dolara po unci, smatraju autori ovog respektabilnog izvješća.

Mudro je diverzificirati svoj portfelj i uložiti u investicijsko zlato. To možete učiniti kod pouzdanog partnera kao što je tvrtka Auro Domus. Na našem webu pogledajte ponudu zlatnika, zlatnih pločica i poluga koje možete brzo i jednostavno naručiti. Poslovnice Auro Domusa se nalaze diljem Hrvatske, a sve informacije o ulaganju u zlato možete dobiti pozivom na naš besplatan broj telefona 0800/7372.

Feedback