cijena zlata je otporna

Cijena zlata odolijeva pritiscima

//
Categories

Cijena zlata odolijeva pritiscima koje na nju vrše izuzetno snažan dolar te kontinuirano podizanje kamatnih stopa. Okolnosti trenutno nisu poticajne, no perspektiva je dobra.

Cijena zlata odolijeva pritiscima uz izrazitu volatilnost na svim tržištima

Iako će neki investitori u ovaj plemeniti metal izraziti razočarenje njegovom cijenom u odnosu na prvo tromjesečje, ona je u usporedbi s drugim ulaganjima u najblažem padu. Zadržala je početnu potporu na oko 1.700 dolara za uncu i kreće se u rasponu od 1720 do 1760 USD. Rast cijene zlata ograničavaju rastuće kamatne stope i snažni zamah američkog dolara.  Naime, Federalne rezerve provode izvanredni ciklus pooštravanja. Ove je godine američka središnja banka već podigla kamatne stope za 2,25%, što je dovelo do povećanja realnih prinosa i jačanja američkog dolara na najvišu razinu u 20 godina. Analiza njemačke Commerzbanke pokazuje da se, uzevši u obzir te okolnosti, cijena zlata drži puno bolje od očekivanja. U odnosu na početak godine, zlatom se trenutno trguje po 4,5% nižoj cijeni. No, zbog naglog porasta prinosa američke 10-godišnje obveznice vrijede 9,5% manje, dok su tržišta dionica izgubila oko 14% vrijednosti. Cijene kriptovaluta dokazale su visoku volatilnost spustivši vrijednost za skoro 50% u ovih 8 mjeseci.

Cijena zlata odolijeva pritiscima

Cijena zlata odolijeva pritiscima i drži se iznad 1700 USD za uncu. Rast cijene ograničavaju rast kamata i snažan dolar.

Zlato je izdržljivo i ima dobru perspektivu

Iako zlato pokazuje izdržljivost, Commerzbank kratkoročno snižava svoju prognozu cijene zlata za ostatak godine. Predviđa da će cijena zlata do kraja godine iznositi oko 1.800 dolara za uncu, što je nešto niže od prethodno prognoziranih 2000 USD. Razlog je vrlo vjerojatni nastavak podizanja kamatnih stope do kraja godine. No potencijal za više cijene analitičari vide od početka 2023. godine. “Čim postane očito da se ciklus povećanja kamatnih stopa približava kraju, cijena zlata bi trebala početi rasti. To će vjerojatno biti slučaj u četvrtom kvartalu”, navodi se u izvješću. “Kao i tržište, očekujemo da će FED ponovno smanjiti stope sljedeće godine dok američko gospodarstvo klizi u recesiju” – zaključuju.

U svakom slučaju, investiranje u zlato dobra je odluka, osobito u kontekstu inflacije koja obezvrjeđuje novac. U Auro Domusu možete nabaviti proizvode investicijskog zlata prema vašim željama i mogućnostima. Osim na web stranici, sve što vas interesira o investicijskom zlatu odnosno zlatnicima i zlatnim polugama možete saznati i pozivom na broj telefona 0800/7372.

 

Feedback