Zlatnik 10 Franaka /4 Florina 3.22g 19mm

U dolasku

Zlatnik 10 Franaka /4 Florina 3.22g 19mm

232,82 

* Cijena vrijedi za jednokratno plaćanje
Dostava nije uključena u cijenu


Otkup: 200,92 €

U dolasku

SKU: 34 Kategorije: ,

Opis

Zlatnik 10 Franaka /4 Florina  – 3.22g 19mm

Zlatnik 10 Franaka /4 Florina – Zlatnik franak, odnosno florin, poznatiji je pod nazivom austrijski zlatni gulden. Radi se o kovanici koja je originalno bila srebrnjak slobodno korišten na području Latinske montearne unije. Taj novčani savez s ciljem standardiziranja zajedničke valute činile su Francuska, Belgina, Italija i Švicarska od 1865. godine. Kasnije im se priključila Grčka te Srbija, Španjolska, Bugarska i Rumunjska.
Austrija je potpisala ugovor o pristupanju uniji. No, on nikad nije proveden. Ipak, pokrenuto je kovanje impresivnih zlatnika – guldena. Njihova namjena bila je usklađivanje mase i čistoće austrijskih zlatnika s valutama ostalih zemalja unije. Postojale su dvije verzije zlatnika, od 4 i 8 guldena. Kovali su se do 1892. godine, kada su zamijenjeni krunama. Zbog toga i novokovani („restrike“) na poleđini nose tu godinu, kao i oznaku iznosa uz austrijski grb i natpis Imperium Austriacum. S prednje strane nalazi se lik cara Franje Josipa, koji je upravljao Austro-ugarskom monarhijom od 1848. do 1916. godine. Zlatnik od 4 guldena imao je vrijednost 10 franaka ili 4 florina.
Austrijska kovnica Münze Österreich u vlasništvu je središnje banke ove države. Jedna je od najstarijih kovnica u svijetu. Prvi puta u službenim povijesnim zapisima spomenuta je 1371. godine. No, povijest joj je oko dva stoljeća duža. Uz njen postanak veže se zanimljiva priča. Na povratku s Križarskog rata, Richard Lavljeg srca zarobljen je u Austriji zbog ranije uvrede prema vojvodi Leopoldu V. Richard je svoju otkupninu platio s 15 tona srebra. Leopold je odlučio od tog srebra iskovati novčiće, čime je pokrenuta povijest kovnice u Beču. Uz zlatnike, Münze Österreich proizvodi austrijske kovanice eura, kao i komemorativne medalje. Auro Domus službeni je partner kovnice Münze Österreich u Hrvatskoj.

(Münze Österreich) 900/1000 AUSTRIJA

Gratis ekskluzivna ambalaža i certifikat o autentičnosti

Dodatne informacije

Dimenzije

Dimenzije pakiranja

Država

Finoća

Materijal

Proizvođač

Težina (g)

Feedback