Cijena zlata ponovo ruši rekorde

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata tijekom svibnja čvrsto se drži na visokim razinama iznad 2.000 dolara za uncu. U jednom trenutku prošlog tjedna dosegnula je i rekordnu vrijednost unce od 2.091 dolar i time se približila testiranju dosad neprobijene psihološke granice od 2.100 dolara za uncu. Zlato je uvijek bilo cijenjeno kao univerzalno sredstvo očuvanja vrijednosti. S obzirom na svoju rijetkost, trajnost i povijest upotrebe kao valute, ova plemenita kovina zadržava svoju vrijednost kroz vrijeme i često je utočište za investitore u vremenima ekonomske neizvjesnosti. No, tijekom proteklog mjeseca ova je situacija kulminirala.

 

Pandemija, rat i propast banaka

 

Kada bismo istraživali razloge rekordne cijene zlata, ključna bi bila tri odgovora. Pandemija koronavirusa, rat u Ukrajini i propast tri banke u SAD-u te u posljednji čas izbjegnuti bankrot švicarske bankarske institucije Credit Suisse.

 

Zlato je poznato kao „utočište“ prilikom gospodarskih kriza. Globalna ekonomska nestabilnost: U vremenima globalne ekonomske nestabilnosti, kao što su recesije ili krize, investitori često traže sigurno utočište za svoj kapital. Zlato, kao jedno od najstabilnijih sredstava, često doživljava porast potražnje u ovim uvjetima, što dovodi do porasta cijena. Proteklog tjedna to je dodatno pojačano slabljenjem vrijednosti američkog dolara.

rekordna godina za zlato

Privatni investitori dio sredstava povučenih iz banaka uložili su upravo u zlato. Niske kamatne stope u „suradnji“ s visokom inflacijom ubrzano obezvrjeđuju novac. Stoga je zlato postalo, kao i mnogo puta u povijesti, privlačna alternativa.

 

No, potražnja za zlatom ne dolazi samo od investitora. Zlato se široko koristi u industriji, posebno u proizvodnji elektronike i nakita. Povećana potražnja za nakitom u Kini nakon ukidanja „lockdowna“ oporavila je tamošnju zlatarsku industriju i stvorila dodatni pritisak na potražnju za plemenitim metalima.

 

Iznimna potražnja centralnih banaka

 

Najveći generator potražnje za zlatom ipak su centralne banke diljem svijeta. Prema izvještajima medija, do kraja ožujka središnje su banke dodale 228 tona globalnim zlatnim rezervama, što je najveća stopa kupnje zabilježena u prva tri mjeseca od početka serije podataka 2000. godine. Pritom dominira Kina koja trenutačno ima oko 2.100 tona zlatnih rezervi.

 

Ukratko, centralne banke, privatni investitori i industrija sve više jačaju potražnju za zlatom. Ta potražnja dovodi do rasta cijena. Rastuće cijene, pak, potvrđuju vrijednost zlata kao „sigurne luke“ i stvaraju novu potražnju. Zahvaljujući tome, cijena zlata tijekom čitavog svibnja kreće se iznad visoke razine od 2.000 dolara za uncu. I opcije za kupnju zlata s budućim dospijećem predviđaju nastavak tog trenda, pa se zlato s dospijećem u prosincu kupuje po cijeni od 2.071 dolar za uncu. Drugim riječima, tržište očekuje slabije ekonomske uvjete krajem godine i spremno je nastaviti plaćati više cijene zlata.

Feedback