Cijena zlata za 1g:  78.1681 € (0%)   |    Cijena srebra za 1g: 0.9613 € (0%)   Ažuriranje cijena za 5:00

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kako dobiti maksimalan iznos za založeno zlato?

Čak i ako se trudite pametno upravljati kućnim budžetom, uštedjeti tu i tamo neki euro i izbjegavati trošenje na nepotrebne luksuze, svima nam se s vremena na vrijeme dogode izvanredne situacije, poput kvara na automobilu ili hitnog popravka bojlera za koje je teško biti financijski pripremljen. Osim toga, ni rastuća inflacija ne doprinosi rješavanju ovakvih situacija kada je ušteđevina nedovoljna za pokrivanje iznenadnih troškova, a novac potreban odmah. Rješenje se možda krije u vašoj ladici s nakitom.

Ako kod kuće imate zlatni nakit ili neki drugi zlatni predmet, možete ga vrlo jednostavno i povoljno založiti u jednoj od 50 Auro Domus poslovnica diljem zemlje, ujedno i najvećem lancu zalagaonica u Hrvatskoj. Posljednjih nekoliko godina, zalog zlata je vrlo popularan, prvenstveno zbog toga što ova usluga omogućava da se dođe do novca brzo i sigurno, bez odricanja vlasništva nad založenim predmetom. Ova usluga je odlično rješenje za sve kojima je potreban novac odmah i na kraći rok. No, prije nego što odlučite založiti zlato, u nastavku pročitajte savjete kako dobiti maksimalan iznos za založeno zlato.

Založite zlato veće čistoće

Zlato dolazi u različitim nivoima čistoće koje označavamo karatažom (kt), a viši karat znači veći udio čistog zlata u leguri. Zlatni nakit je najčešće izrađen od 18-karatnog do 22-karatnog zlata, dok je 24-karatno zlato prilično mekano i neprikladno za izradu ukrasa. Što je zlato čistije, to je veće vrijednost zlata po gramu. Primjerice, 18-karatno zlato ima 75 % udjela zlata, dok predmet od 22-karatnog zlata sadrži 91,6 % čistog zlata. To znači da će se ponuda zalagaonice razlikovati za osobu koja je založila 22-karatno zlato od osobe koja je založila 18-karatno zlata iste gramaže. Ako ne znate čistoću svog zlata, odnesite ga u najbližu poslovnicu Auro Domusa, gdje će vam ljubazni djelatnicu besplatno utvrditi čistoću i dati neobvezujuću procjenu.

Založite teže zlatne predmete bez dodanih ukrasa

Prilikom zalaganja zlatnih predmeta, treba imati na umu da se u obzir uzima samo težina zlata u pojedinom predmetu. To znači da se težina drugog dragog kamenja ili cirkona umetnutih u predmet ne uzima u obzir. Prije vaganja zlatnog predmeta, spomenute ukrase je potrebno ukloniti. Stoga je uvijek bolje založiti zlatni nakit izrađen samo od zlata, bez dodatka ukrasa.

Popratite tržišnu cijenu zlata

Cijena zlata može varirati svakodnevno zbog fluktuacija na svjetskim tržištima. Promjene mogu biti minimalne ili značajne, ovisno od faktorima kao što su ekonomski podaci, kamatne stope, inflacija ili geopolitički događaji. Ukoliko želite založiti svoju zlatnu imovinu, uvijek je dobro popratiti cijenu zlata. No, povijesno gledano, cijena zlata u posljednjih 50 godina bilježi rast od 8 % godišnje, a trenutna cijena zlata je najviša u povijesti – iznosi više od 2500 dolara po unci – stoga je sada idealno vrijeme da iskoristite vrijednost svog zlata.

Odaberite kraći rok rezervacije zlata

Za uslugu zaloga zlata, zalagaonice uzimaju određenu naknadu, a ta naknada najčešće ovisi o razdoblju čuvanja založenog zlatnog predmeta, odnosno o odabranom roku rezervacije. Što je rok rezervacije duži, kamatna stopa zajma je veća. Auro Domus svojim klijentima nudi uslugu zaloga zlata s rokom rezervacije na 30, 15, 8, 3 ili 1 dan, i to uz naknadu već od 1%. U dogovoru s našim djelatnicima, odaberite najbolju opciju za vas.

Kako biste bili sigurni koliko vrijedi vaše zlato, naši će vam ga stručni djelatnici u poslovnici besplatno procijeniti te vam dati neobvezujuću ponudu, ukoliko isto odlučite založiti. Uz uplatu kotizacije, rezervirate pravo ponovne kupnje predmeta po njegovoj procijenjenoj vrijednosti. Proces zaloga je diskretan i brz, a novac se isplaćuje odmah. Prije dolaska u poslovnicu Auro Domusa sve što vas zanima o zalogu zlata možete saznati i pozivom na besplatan broj telefona 0800 73 72.

Podijeli:

Povezane novosti

Skip to content